Genetik telah menemui faktor baru yang menentukan jantina kanak-kanak

Para saintis dari Melbourne yang bekerja di Institut Penyelidikan Kanak-kanak Murdoch mendapati Satu faktor baru yang menentukan jantina bayi yang belum lahir pada masa pembuahan.

Genetik telah cuba mengkaji kekuatan yang mempengaruhi aktiviti gen pada masa penentuan seks (ini berlaku apabila sel germ lelaki dan perempuan bergabung).

Jantina ditentukan oleh komposisi kromosom pada masa pembuahan. XX - kuman betina, XY - lelaki.

Kromosom Y lelaki membawa gen kritikal khas, yang dinamakan SRY, dan ia pula secara terus memberi kesan kepada gen lain, SOX9. Sekiranya interaksi ini tidak terganggu, maka anak lelaki itu dilahirkan, yang sudah lama menjana pola testis pada embrio.

Penulis kajian mendapati bahawa perkara utama dalam rantaian ini adalah SOX9, dan dengan kelemahan dan ketidakstabilan konsepsi seorang budak lelaki tidak berlaku. Hasil kajian telah diterbitkan dalam Nature Communications.

Semasa kajian, para saintis dapat mengesan pesakit dengan set awal abad kedua puluh, tetapi mereka adalah lelaki kerana tahap SOX9 tinggi, dan oleh itu bukan ovari pada peringkat embrio, buah zakar terbentuk. Mereka juga menemui orang dengan kit XY, yang, kerana kandungan SOX9 yang rendah, membentuk ovari dan bukannya buah zakar.

Kajian sedang dijalankan. Para saintis berhasrat untuk mengetahui adakah mungkin untuk meningkatkan atau menurunkan tahap SOX9 untuk hamil kanak-kanak seks yang betul. Tidak ada jawapan kepada soalan ini lagi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan