Di mana kanak-kanak yang paling sihat tinggal di Rusia: ONF mempersembahkan hasil kajian

Pakar Barisan Popular Rusia, bersama pakar dari Yayasan Pengawasan Bebas Kesihatan Perkhidmatan Perubatan, dapat mengetahui di mana betul-betul di negara kita hidup kanak-kanak terkuat, paling kuat dan paling sihat. Kajian ini berdasarkan data dari Rosstat.

Penarafan ini termasuk maklumat mengenai kawasan mana yang mempunyai kadar insiden kanak-kanak yang paling tinggi dan terendah. Jadi Rusia yang paling sihat didapati di Kabardino-Balkaria (lebih daripada 53% kanak-kanak benar-benar sihat). Chechnya pantas menduduki tangga kedua, dan Karachay-Cherkess Republic menduduki tempat ketiga.

Dalam sepuluh kawasan teratas persekutuan, di mana penunjuk kesihatan di kalangan kanak-kanak dan remaja melebihi 40%, terdapat Wilayah Moscow, Wilayah Stavropol, Sevastopol, Wilayah Orenburg, Sakhalin, Novosibirsk dan Republik Adygea.

Indikator kesihatan yang paling menyakitkan (kira-kira 20-30% bayi yang sihat seratus) didaftarkan di wilayah Nenets Autonomous, Ingushetia, Chelyabinsk, Yaroslavl, Nizhny Novgorod, Astrakhan dan Saratov, di Dagestan dan St Petersburg. Petunjuk yang paling menakutkan adalah di rantau Sverdlovsk (kira-kira 22%).

Untuk membuat penarafan sedemikian, semua bayi dari lahir hingga 18 tahun di rantau tertentu dibahagikan kepada lima kumpulan: pertama termasuk bayi yang sakit tidak lebih dari sekali setahun. Yang kedua adalah lelaki yang jarang sakit, tetapi mempunyai munasabah dan didiagnosis risiko penyakit kronik.

Kumpulan ketiga termasuk lelaki dan perempuan, mempunyai penyakit kroniktetapi tidak mengalami kerumitan yang kerap. Dalam kumpulan keempat adalah kanak-kanak dengan penyakit kronik dan ketakutan yang kerapdalam kumpulan kelima - kanak-kanak kurang upaya dan kanak-kanak dengan kecacatan kongenital yang teruk.

Pakar belum lagi memberikan analisis terperinci mengenai hasilnya, tetapi telah membayangkan bahawa kadar kesihatan kanak-kanak yang tinggi jatuh di kawasan. dengan keadaan alam sekitar yang lebih baik, dengan rangkaian penjagaan perubatan yang maju.

Juga lebih sihat adalah kanak-kanak yang kebanyakannya tumbuh di kampung-kampung, auls, lebih dekat dengan alam semula jadi. Kawasan di mana majoriti penduduk kanak-kanak adalah perkongsian bandar, petunjuk kesihatan kanak-kanak jauh lebih rendah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan