Bola sepak dari perlawanan akhir Piala Dunia 2018 akan memberi anak Thailand yang diselamatkan

Bola yang dimainkan di final Piala Dunia, pasukan kebangsaan Croatia dan Perancis, memutuskan berikan anak-anak yang minggu lalu berjaya menyelamatkan diri dari sebuah gua banjir di Thailand.

Bola telah ditandatangani oleh pemain pasukan pemenang - pasukan Perancis. Sekarang hadiah itu akan dihantar kepada pasukan junior, yang kisahnya tidak meninggalkan sesiapa yang tidak pedulikan di dunia.

Tanda tangan pada bola juga ditinggalkan oleh presiden negara-negara yang menghadiri perlawanan akhir, dan ketua FIFA, Gianni Infantino.

Terdahulu, Infantino menjemput pasukan junior yang diselamatkan untuk datang ke perlawanan akhir di Rusia, tetapi para doktor tidak membenarkan anak-anak itu keluar dari hospital, kerana kesemua 12 orang yang diselamatkan dan jurulatih mereka mendapat jangkitan. Semua ada dalam kuarantin.

Doktor berjanji bahawa semua orang akan pulang ke rumah dalam seminggu dan mereka akan dapat menggunakan satu lagi undangan dari Infantino dan terbang ke London pada 24 September, di mana upacara anugerah akan diadakan untuk pemain terbaik.

Ingatlah, pasukan bola sepak kanak-kanak dan jurulatih mereka berlindung di sebuah gua dari hujan tropika, tetapi gua itu runtuh dan membanjirinya.

Kanak-kanak didapati hidup hanya dua minggu kemudian. Beberapa hari lagi mereka berfikir bagaimana hendak keluar dari sana, kerana hanya ada satu jalan ke permukaan - di bawah air. Operasi menyelamat berisiko, diikuti oleh seluruh dunia, berakhir pada 10 Julai.

Semua kanak-kanak dan jurulatih, selepas penjara tiga minggu dalam gelap di bawah tanah, datang ke permukaan hidup. Sekarang hidup mereka tidak berada dalam bahaya. Dan bola akhir Piala Dunia 2018 akan menjadi insentif yang hebat bagi pencapaian sukan ini, kata Infantino. Lagipun, kanak-kanak ini telah memenangi pertempuran untuk terus hidup.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan