Sekiranya tidak mustahil untuk sembuh: apakah undang-undang penjagaan paliatif memberi kita?

Duma Negeri pada awal bacaan pertama meluluskan draf undang-undang yang akan mengawal selia isu penjagaan paliatif. Hari ini, ratusan ribu kanak-kanak Rusia memerlukannya.

Dokumen ini menerangkan langkah-langkah untuk meningkatkan kualiti hidup kanak-kanak yang tidak dapat diubati, supaya mereka dapat menjalani apa yang telah mereka tinggalkan tanpa rasa sakit dan penderitaan. Ini bukan hanya bantuan perubatan, tetapi sokongan psikologi. Dokumen tersebut mengenal pasti tiga jenis bantuan: pra-perubatan, perubatan dan khusus.

Dokumen ini akan menjadi yang pertama untuk mengawal selia penyediaan ubat penahan sakit kepada kanak-kanak yang memerlukan.

Ibu bapa akan dapat menerima ubat penghilang rasa sakit dan relaksasi otot secara percuma, bukan sahaja di hospital atau hospis, tetapi juga di rumah. Hari ini, ramai ibu dan bapa terpaksa memerintahkan alat yang berkesan melalui Internet, yang berada di bawah artikel jenayah.

Draf undang-undang telah dibangunkan atas arahan ketua negara Vladimir Putin. Presiden diberitahu tentang masalah keluarga dengan anak-anak yang sakit akibat sakit hati oleh sukarelawan yang membantu bayi dan ibu mereka. Ketua negara menyatakan itu dana untuk penjagaan paliatif berkualiti dalam bajet negara tersedia. Tahun ini lebih daripada 5 bilion rubles akan diperuntukkan.

Pada akhir bulan Januari, dokumen itu akan dikemukakan untuk bacaan kedua. Pada ketika ini, ahli parlimen sedang menunggu maklum balas dan pindaan daripada pakar dalam bidang kesihatan.

Pakar mengatakan bahawa dokumen itu akan menjadi permulaan era baru dalam penjagaan orang yang sakit parah. Mereka yang tidak dapat dibantu oleh ubat-ubatan, harus mati di dinding rumah sakit yang sejuk, tetapi di rumah, dekat dengan orang yang tersayang, dalam suasana kasih sayang dan sokongan, dan negara harus menyediakan keluarga seperti itu dengan segala yang mereka perlukan supaya pesakit tidak mengalami kesakitan yang tidak dapat ditanggung.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan