Jika kanak-kanak itu hilang: rangkaian sosial menyebarkan virus "bersembunyi"

Ibu bapa didesak untuk lebih berhati-hati - ada zaman kanak-kanak "hoki" yang baru dan hobi remaja - bersembunyi dan mencari di Internet. Gerombolan kilat 24 jam dengan pantas merebak melalui segmen rangkaian sosial Rusia dan dikemas kini dengan ahli baru dan baru.

Intinya ialah peserta mesti hilang selama 24 jam tanpa menghubungi ibu bapa mereka. Secara semulajadi, ibu bapa pada masa itu tidak akan iri hati - mereka memberi amaran kepada polis, sukarelawan, penyelamat, operasi pencarian dilancarkan.

Pakar memberitahu bagaimana melindungi kanak-kanak dari "hiburan" itu.

"Permainan" ini dicipta oleh remaja Amerika yang tinggal selama sehari di salah satu pusat membeli-belah selama dua puluh empat jam dan tidak dapat menghubungi siapa pun. Pada siang hari, mereka memancarkan pengembaraan mereka di telefon, dan kemudian menyiarkan video di Internet.

Penghilangan 24 jam kanak-kanak tersebut telah direkodkan di Buryatia, di Novosibirsk, Moscow dan beberapa kawasan lain.

Pakar dari Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri mengatakan bahawa gerombolan kilat adalah bahaya kepada kanak-kanak bawah umur - apa yang boleh berlaku kepada mereka dalam sehari di jalan, mungkin keseronokan itu dapat berakhir dengan tragedi.

Di samping itu, menurut undang-undang, sebaik sahaja ibu bapa dimaklumkan mengenai kehilangan anak itu, tanpa berlengah-lengah, polis mesti memulakan operasi mencari. Pengalaman menunjukkan bahawa pencarian berskala besar telah berlaku dalam masa dua jam, di mana sejumlah besar orang, termasuk sukarelawan, telah menyertai.

Kes jenayah dimulakan.

Remaja itu sendiri, setelah ditemui, diancam dengan melakukan pendaftaran pencegahan, dan orang tua tunduk pada tanggung jawab pentadbiran untuk pelaksanaan tugas yang tidak wajar terhadap anak kecil.

Ibu dan bapa disyorkan untuk memasang telefon untuk kanak-kanak dan program komputer rumah itu menyekat kandungan yang tidak sesuai. Mudah untuk dilakukan, arahan dalam domain awam di web. Sudah tentu, ini tidak akan menyelesaikan masalah sepenuhnya, kerana remaja dapat dengan cepat mencari cara untuk mengelakkan perlindungan.

Walau bagaimanapun, pakar dalam keselamatan maklumat Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri Persekutuan Rusia menasihatkan orang dewasa supaya kerap menyemak sejarah laman web yang melawat, berminat di mana kumpulan anak itu berada, yang merupakan kawannya yang sebenar dan maya.

Tetapi pertama-tama anda perlu, tanpa berlengah-lengah, untuk bercakap dengan kanak-kanak, beritahu dia tentang bahaya maya yang baru "menyeronokkan", dan juga mengenai fakta bahawa cinta dan tunggu di rumah. Inilah pencegahan penghilangan dan penghilangan yang sadar.

Jika kanak-kanak masih hilang dan tidak dapat menghubungi, anda perlu menghubungi polis secepat mungkin. Lebih cepat dia dijumpai, semakin kurang risiko dia akan menjadi mangsa penjenayah, perompak, perogol, samseng, bahawa dia tidak akan menangkap selesema dan tidak akan cedera.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan