Jika ibu suka: bayi yang dilahirkan dengan 2% dari otak, "berkembang" sepenuhnya

Seorang Briton berusia enam tahun bernama Nuh Wall melakukan yang mustahil - dia selamat selepas dilahirkan dengan isipadu otak hanya 2% daripada biasa. Cerita itu terkejut dan terkejut oleh doktor di seluruh dunia, kerana walaupun mengikut ramalan yang paling optimistik, budak itu terpaksa mati dalam bulan pertama hidupnya.

Tetapi ia tidak perlu diperhatikan bahawa budak itu selamat dengan 2% daripada otak, tetapi itu "Tarik" otak ke saiz hampir normal. Sudah tentu, ini tidak berlaku dengan sendirinya, tetapi dengan sokongan ibu bapa dan pakar perubatan.

Semasa mengandung, Shelley Wall dinasihatkan untuk menjalani pengguguran atas sebab-sebab perubatan, kerana ternyata tengkorak janin hampir sepenuhnya dipenuhi dengan cecair serebrum, dan otak di dalamnya memerlukan hanya 2% dari kawasan tersebut. Menurut doktor, kanak-kanak seperti itu tidak dapat hidup secara bebas, melihat, bercakap, mendengar, makan.

Walaupun diagnosis yang dahsyat, ibu bapa Shelley dan Robb memutuskan untuk mencuba nasib mereka dan enggan menamatkan kehamilan, menyelamatkan nyawa bayi.

Sebaik sahaja selepas kelahiran, doktor, tanpa banyak harapan untuk berjaya, melakukan operasi dan mengeluarkan lebihan cecair dari tengkorak. Apakah kejutan mereka apabila otak tiba-tiba mula berkembang dan selepas tiga tahun adalah kira-kira 80% daripada norma! Kedua-dua fungsi auditori dan pertuturan boleh diakses oleh kanak-kanak, dia melihat dan memahami segala-galanya.

Sekarang Nuh Wall berusia enam tahun. Satu-satunya perkara yang belum dipelajarinya adalah berjalan secara bebas, tetapi ke arah ini dia dan ibu bapanya bekerja. Anak lelaki itu bermimpi bukan hanya untuk mendapatkan kaki, tetapi juga untuk belajar ski. Dari lahir, ibu bapa dan doktor bekerja dengannya selama berjam-jam, sehingga Nuh lebih mudah menguasai pergerakan dan kemahiran.

Doktor menganggap sejarah penyakit British enam tahun itu luar biasa dan luar biasa, tidak sesuai dengan mana-mana piawaian perubatan dan buku rujukan. Mereka mengatakan bahawa cerita ini menekankan sekali lagi bahawa jauh dari segalanya di dunia ini adalah kuasa doktor, tidak semuanya boleh dijelaskan oleh sains, dan kadang-kadang cintakan orang tua dan keyakinan mereka dalam hasil kerja yang positif adalah keajaiban.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan