Pakar memberitahu sama ada kisah rakyat Rusia dapat menolong anak yang berjaya.

Adalah dipercayai bahawa kisah-kisah rakyat lama Rusia yang baik membangkitkan pada anak-anak iman dalam keajaiban, kecerdasan dan kebaikan. Semua ini adalah benar, tetapi mereka jangan mengajar seorang kanak-kanak untuk berkembang dengan sukses dan rajin, menurut pakar-pakar Bank Negara Rusia.

Timbalan Pengerusi Bank Pusat Persekutuan Rusia Sergey Shvetsov mengatakan bahawa kisah tersebut hanya membahayakan pembentukan seorang yang berjaya. Sebagai contoh, dia menyebut kisah dongeng "Dengan perintah pike", di mana saudara lelaki yang lebih tua, yang bekerja dan berusaha untuk sesuatu, bodoh, dan nasib baik tidak datang kepada mereka, tetapi kepada adik mereka yang berbaring di atas dapur tiada apa yang ingin dilakukan untuk hidup dengan lebih baik.

Sergey Shvetsov, Timbalan Pengerusi Bank Pusat Persekutuan Rusia

Shvetsov menegaskan bahawa plot tersebut secara beransur-ansur membentuk hubungan anak yang tidak betul dengan dunia kewangan. Kanak-kanak dewasa dan orang dewasa percaya kepada hadiah percuma, menunggu dia, dan tidak mahu melakukan apa sahaja untuk perubahan positif dalam kehidupan.

Mengenai keyakinan seperti keajaiban, para pakar di Bank Pusat menekankan, banyak generasi Rusia telah berkembang. Idea keajaiban dan keajaiban yang diperoleh dengan cerita dongeng kanak-kanak itu memainkan sebuah jenaka yang kejam dengan banyak orang - MMM, "piramid", penipu di Rusia tersebar luas dan akibat dari tindakan mereka adalah besar.

Kanak-kanak moden melihat dunia secara berbeza.

Untuk mempercayai mukjizat, pakar mengatakan, ia tidak semestinya diperlukan untuk belajar dari contoh-contoh Vanyush malas atau adik-beradik yang degil yang telah menjadi kambing setelah minum air dari genangan air. Ia perlu mempelajari celik kewangan sejak zaman kanak-kanak, dan contoh-contoh dari cerita rakyat tidak begitu sesuai untuk itu.

Tetapi tidak ada kisah tentang saudara bekerja yang berjaya, hanya ada kisah tentang bagaimana saudara lelaki yang lebih muda, malas dan bertuah, merebut nasib baik oleh ekor. Dalam keadaan ini semuanya bergantung kepada ibu bapa, kata pakar. Lagipun, tingkah laku Ivan the Fool Mom sentiasa dapat menerangkan kepada anak dengan cara yang berbeza.

Tidak mustahil untuk membaca kisah rakyat, ini adalah sejarah budaya kita.

Penting untuk belajar baca cerita dongeng dengan betul, menjelaskan kepada anak-anak mengapa imam dari kisah Balda itu tidak bijak, dengan harapan ada sebab, mengapa Balda sendiri, seorang pekerja yang sangat baik, terpaksa bekerja untuk "licik" dan bukan untuk wang sebenar.

Untuk mengajar kanak-kanak celik kewangan berkenaan dengan pencen adalah mungkin pada contoh kisah dongeng "Pada Nelayan dan Ikan", dan asas perancangan akan membantu meletakkan "Kisah Masa Hilang".

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan