Pakar ONF memanggil jenis penipuan yang paling biasa dengan matkapitalom

Pakar Barisan Popular Rusia (ONF) mengkaji cara penipuan modal bersalin dan mengenal pasti yang paling popular.

Selalunya, ibu bapa membuat urus niaga hartanah palsu - didakwa "membeli" perumahan daripada saudara-mara, dan juga membeli kecemasan lama "kecelakaan" pada harga yang sengaja dinaikkan. Dalam kedua-dua kes ini, penjual memberi sebahagian daripada wang itu selepas "mengembalikan" kembali kepada ibu bapa mereka.

Di tempat ketiga adalah "kanak-kanak fiksyen." Wanita Rusia memohon untuk mendapatkan sijil kepada Kumpulan Wang Pencen Persekutuan Rusia. Mereka tidak melahirkan anak kedua, ketiga atau seterusnya, tetapi atas sebab tertentu mereka mempunyai semua sijil yang diperlukan dan juga sijil kelahiran palsu. Untuk peratusan tertentu dalam memperolehi sijil, mereka kadang-kadang dibantu oleh kedua-dua pekerja kesihatan dan pegawai jabatan perkhidmatan sosial.

Perundangan Rusia untuk penipuan dengan matkapitalom mengenakan hukuman berat - denda 120 ribu hingga satu juta rubel atau penjara selama tempoh empat bulan hingga 10 tahun.

Di samping itu, pelanggar perlu memulangkan wang yang diterima daripada negara secara haram.

Tahun lepas, 2310 orang dibawa ke mahkamah untuk menipu dengan modal bersalin dan menerima hukuman yang sewajarnya.

Ingat bahawa penggunaan undang-undang modal bersalin menunjukkan:

  • penambahbaikan keadaan hidup keluarga;
  • mengarahkan dana kepada bahagian pencen ibu yang dibiayai;
  • pendidikan salah seorang kanak-kanak;
  • pembelian alat pemulihan untuk kanak-kanak kurang upaya.

Jumlah matkapitala hari ini - 453 ribu 26 rubel. Pada tahun 2020, ia dirancang untuk meningkatkan, indeks, dengan mengambil kira inflasi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan