Pakar menjelaskan mengapa anda tidak perlu memberi anak ke sekolah sebelum 7 tahun

Ibu dan bapa tidak harus mencari anak untuk ke sekolah di bawah umur 7 tahun (pada umur 6.5 tahun dan lebih muda).

Pendapat ini dinyatakan dan dibuktikan oleh pakar dari Institut Fisiologi yang berkaitan dengan Umur Akademi Pendidikan Rusia. Pengarah pusat sains ini, Mariana Bezrukikh, menggesa ibu bapa agar tidak tergesa-gesa mengajar seorang anak.

Undang-undang "Pada Pendidikan di Rusia" membenarkan ibu bapa membuat keputusan untuk diri mereka apabila mereka membawa anak lelaki atau anak perempuan mereka ke gred pertama, Umur minimum - 6.5 tahun. Pakar dalam bidang fisiologi usia berpendapat bahawa adalah lebih baik menghantar seorang anak ke sekolah dari 7.5 tahun, dan kadang-kadang dari 8.5 tahun.

Mereka mengkaji dengan teliti isu ini dan sampai pada kesimpulan bahawa kanak-kanak yang dihantar ke sekolah pada 6.5 lebih sakit sering, kurang belajar, lebih letih dan kurang minat dalam pendidikan tambahan. Beban yang bermula dari kelas pertama lebih daripada enam tahunpakar percaya.

Walaupun kanak-kanak boleh membaca dan menulis, tidak perlu tergesa-gesa, kerana, secara psikologi dan fisiologi, kanak-kanak itu tidak bersedia untuk irama sekolah keras.

Kajian itu dijalankan di 15 wilayah Rusia.

Ia menjejaskan 60 ribu kanak-kanak berusia 6-7 tahun. Kajian terperinci tentang masalah ini menunjukkan bahawa kira-kira 50% daripada kanak-kanak yang dibawa ke gred pertama, mempunyai ucapan tidak formal, dan 30% kanak-kanak - tidak mencukupi motor dan pembangunan emosi.

Mariana Bezrukikh dan pasukan psikologi anaknya bersedia untuk sekolah. Mereka menganggap seorang kanak-kanak yang mempunyai kepastian yang mencukupi dan dapat menghafal, mencatat maklumat baru dan memahami secara emosi selepas 40 minit kerja duduk diam.

Kanak-kanak seperti pada usia 6.5 tahun, menurut statistik, malangnya, tidak lebih daripada 5%.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan