Pakar Kementerian Kesihatan menafikan keperluan ujian Mantoux untuk kanak-kanak lebih daripada 7 tahun

Pakar Kementerian Kesihatan Rusia Irina Vasilyeva membuat kenyataan sensasi. Dia berkata demikian Tidak perlu melakukan ujian Mantoux untuk kanak-kanak yang telah bertukar 7. Sejak tahun lepas, Diaskintest untuk tuberkulosis telah diadakan untuk kanak-kanak berusia tujuh tahun dan kanak-kanak yang lebih tua.

Irina Vasilyeva adalah ketua doktor bebas dari Kementerian Kesihatan negara.

Diaskintest, menurutnya, adalah ujian diagnostik kulit yang inovatif untuk latensi kepada pelbagai bentuk tuberkulosis.

Ujian cepat menjawab soalan sama ada kanak-kanak dijangkiti bacillus tubercle atau tidak. Sekiranya terdapat jangkitan, tidak masuk akal untuk memberi vaksin kepada kanak-kanak, jika tidak ada jangkitan, mereka vaksin pada usia tujuh tahun, dan selepas itu tidak ada alasan untuk menguji ujian Mantus.

Ujian Mantoux, yang dijalankan hari ini, seringkali memberikan hasil negatif palsu dan palsu. Contohnya, "butang" boleh memberi kesan positif dalam tempoh pemisahan alergi banal pada kanak-kanak.

Diaskintest lebih spesifik dan tepat.. Itulah sebabnya ibu bapa digesa supaya mendesak jika anak itu berusia 7 tahun atau lebih.

Pada bulan September, kempen vaksinasi telah dilancarkan di sekolah-sekolah Rusia - kanak-kanak telah diberi vaksin terhadap selesema. Menurut amalan yang telah ditetapkan, ujian Mantou dilakukan selama seminggu sebelum vaksin ini.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan