Dua strain baru selesema siap untuk menyerang - Rospotrebnador memberi amaran

Di wilayah Rusia dalam musim wabak ini dijangka muncul dua jenis virus influenza baru.

Dua jenis virus bermutasi baru boleh menyerang penduduk Rusia pada musim luruh ini. Rospotrebnadzor menyebarkan maklumat mengenai ini, peringatan muncul pada kedudukan pendiri Forum Ekonomi Timur di Vladivostok.

Strain baru, menurut laporan itu, belum pernah bertemu pakar. Orang Rusia tidak divaksin dari mereka, imuniti kepada pengubahsuaian baru virus berbahaya belum terbentuk.

Pakar Rospotrebnadzor mendakwa bahawa tempoh penyakit, jika jangkitan berlaku dengan strain baru, berlangsung selama seminggu. Dalam kes yang teruk, lebih daripada dua minggu.

Pada risiko - kanak-kanak, orang tua, wanita hamil. Bagi mereka, komplikasi strain baru boleh menjadi sangat berbahaya. Oleh itu, mereka pasti disyorkan untuk dijadikan vaksin. Ia tidak melindungi daripada strain baru, tetapi dengan ketara mengurangkan kemungkinan mendapat sakit.

Hampir 63 juta dos vaksin domestik dibeli dengan mengorbankan belanjawan negeri. Mereka bertujuan untuk orang yang berisiko tinggi.

Vaksinasi bermula pada akhir musim panas. Ditarikkan tahun ini bukan sahaja di klinik. Kanak-kanak akan menerima vaksin di sekolah dan tadika, remaja akan mendapat vaksin secara percuma dengan ibu bapa mereka di pusat membeli-belah. Banyak bandar besar pergi ke organisasi mata vaksinasi di pusat hiburan dengan kehadiran yang tinggi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan