Menunggu: elaun untuk kanak-kanak kurang upaya meningkat dua kali

Aduan ibu bapa kanak-kanak kurang upaya akhirnya didengar: Presiden Vladimir Putin menandatangani sebuah suruhanjaya, mengikut yang mana di Rusia meningkatkan jumlah elaun bulanan untuk kanak-kanak kurang upaya.

Pada 20 Februari, maklumat mengenai perkara ini telah dibentangkan dalam ucapan tahunan Presiden Tahunan ke Perhimpunan Persekutuan, dan pada 22 Februari ia menjadi terkenal bahawa asas perundangan telah siap untuk diperbaiki.

Dari 1 Julai 2019, jumlah elaun untuk anak kurang upaya dari zaman kanak-kanak kumpulan pertama akan ditingkatkan kepada 10 ribu rubel, iaitu hampir dua kali.

Kejatuhan terakhir, timbalan Duma Negeri mula membincangkan rang undang-undang untuk meningkatkan pembayaran ini, tetapi mereka tidak dapat mencapai pendapat umum. Pada Januari 2019, undang-undang tidak pernah diluluskan oleh mereka. Rupa-rupanya, tanpa arahan Presiden, persoalan itu akan tetap tidak dapat diselesaikan hingga ke hari ini.

Sebelum ini, ibu bapa kanak-kanak kurang upaya telah mengetuk pintu, menulis kepada semua keadaan, cuba menarik perhatian orang ramai terhadap masalah mereka: elaun itu ditubuhkan pada tahun 2013 dalam jumlah 5,500 rubel, dan tidak pernah meningkat, walaupun pada hakikatnya harga sentiasa meningkat, dan kebanyakan ibu, dan kadang-kadang juga bapa, tidak dapat bekerja, kerana kanak-kanak kurang upaya memerlukan setiap hari, penjagaan sepanjang hari.

Dokumen baru menjamin bukan sahaja peningkatan dua kali ganda jumlah pembayaran kepada ibu bapa kanak-kanak kurang upaya, tetapi juga kemungkinan indeksasinya mengenai saiz inflasiyang sangat penting. Sekarang pembayaran ini akan ditambah bersama dengan faedah dan faedah sosial yang lain apabila kenaikan inflasi.

Harus diingat bahawa kebanyakan ibu bapa kanak-kanak dengan diagnosis yang sukar, sudah berputus asa menunggu dan mempercayai yang terbaik. Dan berita tentang penandatanganan undang-undang itu adalah hadiah yang nyata untuk mereka.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan