Racun manis: kek buatan sendiri dibeli melalui Internet boleh berbahaya

Rospotrebnadzor memberi amaran kepada ibu bapa terhadapnya memesan kek buatan sendiri dalam talian. Kementrian secara rasmi mengumumkan bahawa chef pastri swasta yang menawarkan pastri mereka di rangkaian sosial untuk hari lahir kanak-kanak dan cuti lain tidak didaftarkan sebagai usahawan individu. Dan ini bermakna tidak ada kawalan ke atas mereka.

Produk yang dibuat di rumah daripada produk yang tidak diketahui, tidak diuji untuk kualiti dan keselamatan. Rospotrebnadzor tidak mempunyai maklumat mengenai bagaimana rumah baked barang disimpan, diangkut, dan oleh itu tiada siapa yang dapat menjamin bahawa kanak-kanak itu tidak akan berasa buruk selepas kek hari jadi itu.

Kek dan pastri diklasifikasikan sebagai produk dengan ramuan yang mudah rosak. Dalam pengeluaran perindustrian, kawalan kebersihan yang ketat ditubuhkan untuk pembuatannya.

Produk rumah, menurut pakar Rospotrebnadzor, boleh menyebabkan reaksi alergi yang kuat, serta penyakit berjangkit. Jangkitan usus, menurut doktor kebersihan, pada masa kanak-kanak dipindahkan lebih sukardaripada orang tua.

Ia juga dirancang untuk menjalankan kerja penjelasan dengan pengeluar rumah untuk dijual. Sekiranya kanak-kanak mengalami gula-gula yang tidak berkualiti, Rospotrebnadzor akan menerima kenyataan daripada ibu bapa. Identiti penjual akan ditubuhkan bersama dengan agensi penguatkuasaan undang-undang, dan selepas itu tukang masak pastri perlu menjawab sekurang-kurangnya untuk aktiviti perniagaan haram.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan