Kita akan pergi, kita akan tergesa-gesa: sebuah tadika nomadik akan dibuka untuk anak-anak pengembala rusa

Pengembala rusa adalah orang nomad. Dan anak-anak mereka adalah nomad. Oleh itu, tadika, yang dirancang untuk dibuka di Daerah Nenets, juga dianggap sebagai nomad.

Tadika yang akan menunggang tundra selepas muridnya yang kecilIa direka untuk 20 tempat, tetapi jika terdapat lebih ramai kanak-kanak, mereka akan diterima. Kanak-kanak pekerja beberapa briged kambing rusa besar akan terlibat di dalamnya.

Dalam keadaan nomad, sukar untuk mewujudkan keadaan untuk kanak-kanak menerima pendidikan pra-sekolah.

Para pegawai mempunyai dua pilihan. Yang pertama adalah untuk mengambil bayi-bayi dari keluarga rusa-rusa dan menghantar mereka ke sekolah-sekolah asrama sepanjang waktu, di mana mereka boleh belajar membaca dan menulis sementara ibu bapa mereka bersiar-siar. Kami memutuskan untuk bertindak menurut pilihan kedua - jika anak-anak tidak pergi ke tadika, maka tadika akan datang kepada anak-anak dan mengikuti mereka ke tempat yang betul.

Tadika nomadik akan membolehkan kanak-kanak membesar dalam keluarga mereka sendiri, dan juga akan membangunkan kemahiran komunikasi dalam bahasa ibunda mereka.

Tidak lama lagi hari rusa akan dirayakan di tundra - hampir cuti utama. Penyampaian tutor dan doktor kanak-kanak dengan helikopter ke tempat kerja baru telah ditetapkan untuknya.

Pertubuhan tadika nomad telah memperuntukkan 735 ribu rubel dari bajet.

Dana ini akan digunakan untuk membayar gaji kepada guru, menyewa rusa, memanfaatkan dan khemah, serta membeli kerang, bekalan pejabat dan beg tidur. Ini akan menjadi inventori tadika nomad.

Minyak dari Utara memutuskan untuk menyokong inisiatif itu dan mendermakan hampir setengah juta Rubel untuk pembelian tablet dan kad sim supaya murid-murid taman-taman di tundra mempunyai Internet, jika syarat-syarat yang dibenarkan. Mengenai sisa-sisa penajaan itu memutuskan untuk membeli pereka membangun.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan