"Diaskintest" akan diteliti di Roszdravnadzor dan Rospotrebnadzor selepas kes-kes kemasukan ke hospital kanak-kanak

Di beberapa bandar, contohnya, di St. Petersburg, penggunaan Diaskintest, ubat yang digunakan untuk mendiagnosis tuberkulosis pada kanak-kanak, yang menggantikan ujian Mantoux, telah digantung buat sementara waktu. Ini dilakukan selepas kanak-kanak beramai-ramai mengadu tentang indisposition selepas vaksinasi.

Selepas pemeriksaan rutin untuk tuberkulosis dengan pengenalan Diaskintest di sekolah No. 72, 11 kanak-kanak dimasukkan ke hospital di hospital kanak-kanak, beberapa dozen murid sekolah lain mengadu pening, kelemahan dan indisposisi.

Sebelum ini, pencerobohan besar-besaran selepas pengenalan "Diaskintest" dicatatkan di sekolah lain di St Petersburg - sekolah nombor 730. Sebelum ini, pelajar dari salah satu sekolah Irkutsk menghadapi kejadian serupa.

Penyiasatan kebersihan-epidemiologi bermula. Dalam Rospotrebnadzor mencadangkan bahawa terdapat satu fakta pelanggaran terhadap keperluan untuk pengangkutan dan penyimpanan dadah. Tetapi ini masih lagi satu daripada versi. Versi lain dianggap setanding dengannya - kesilapan yang mungkin dibuat oleh pengeluar dadah dalam pengeluaran batch tertentu.

Pada masa penyiasatan, serta kajian yang teliti terhadap sampel dadah yang diberikan, penggunaan Diaskintest telah digantung sementara oleh keputusan pengarah wilayah Rospotrebnadzor.

Ingatlah, buat kali pertama, pengenalan "Diaskintest" dan bukannya ujian Mantoux bermula pada kongres ahli fisiologi, yang diadakan pada tahun 2013 di Moscow. Segera, ubat itu menyebabkan penilaian doktor yang tidak menentu - ada yang yakin bahawa ia adalah perlu untuk penggunaan massa, yang lain mendakwa bahawa ia hanya diperkenalkan sebagai pembelian utama kerajaan, yang tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan kesihatan berjuta-juta kanak-kanak.

Mempraktikkan doktor memanggil setanding dengan penggunaan Diaskintest untuk meninggalkan Mantoux untuk pemeriksaan berjisim, kerana ubat baru sering tidak mendedahkan bentuk laten tuberkulosis awal, memberikan hasil negatif palsu.

Sejak 2014, Kementerian Kesihatan telah pun disyorkan secara rasmi untuk meninggalkan ujian Mantoux memihak kepada Diaskintest untuk semua anak Rusia berusia 7 hingga 17 tahun.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan