Kanak-kanak di Rusia akan mengharamkan pendaftaran di rangkaian sosial

Timbalan Duma Negeri telah mula membangun draf undang-undang, yang mana melarang kanak-kanak Rusia daripada mendaftar di rangkaian sosial sehingga usia 14 tahun.

Penulis inisiatif ini adalah ahli parlimen terkenal Vitaly Milonov. Beliau menekankan bahawa pendaftaran dalam rangkaian sosial mestilah berdasarkan data pasport. Dan sementara kanak-kanak itu tidak mempunyai pasport, dia tidak akan dapat membuat akaun sendiri dalam rangkaian sosial yang popular.

Menurut pakar, antara kanak-kanak di bawah umur 16 tahun yang paling popular hari ini ialah Instagram. Seterusnya datang Facebook dan VKontakte.

Milonov sebelum ini telah mengemukakan beberapa undang-undang Duma Negeri untuk mengehadkan peluang internet yang tidak terhad sekarang untuk kanak-kanak. Oleh itu, beliau mencadangkan untuk membuat pendaftaran di rangkaian sosial untuk kanak-kanak di bawah umur mungkin hanya dengan kebenaran bertulis ibu bapa dan pasport mereka.

Milonov mencadangkan bahawa pemilik rangkaian sosial tanpa ampun didenda kerana mengabaikan umur pengguna, jumlah denda berjuta-juta. Walaupun tiada bil yang mendapat sokongan, ada yang masih menunggu.

Selepas pelajar Kerch Polytechnic College mengadakan pembunuhan beramai-ramai pada 17 Oktober dan meletupkan bom dari sekolahnya, 20 orang terbunuh, lebih daripada 50 cedera, Milonov kembali memutuskan untuk kembali ke topik ini.

Tetapi kali ini timbalan memutuskan jangan biarkan peluang untuk remaja untuk masuk ke rangkaian sosial - tidak dengan izin ibu bapa, mahupun pasport mereka. Beliau menegaskan bahawa hanya larangan yang ketat akan membantu untuk membalikkan keadaan, "untuk mendapatkan kanak-kanak dari cengkaman mereka tentang kehebatan yang mengerikan" dan mengembalikan remaja ke masyarakat yang sihat dan sihat.

Dokumen tersebut akan dikemukakan kepada Duma Negeri menjelang akhir bulan November. Sekiranya ia diguna pakai, larangan yang sama boleh mula berkuatkuasa pada 1 Januari 2019.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan