Permulaan telah dibuat - terapi proton akan membantu kanak-kanak dengan onkologi

Di St Petersburg, Pusat Terapi Proton di Institut Perubatan Sergei Berezin diterima untuk rawatan pesakit pertama. Mereka menjadi remaja berusia 13 tahun yang memerlukan rawatan tumor otak. Bagi budak lelaki itu, rancangan rawatan peribadi telah dirancang, yang direka untuk sebulan.

Pusat Terapi Proton di St Petersburg
Mempunyai pusat terapi proton

Doktor menganggarkan peluang pemulihan kanak-kanak itu cukup baik. Ramalan pakar adalah positif.. Terdahulu, kanak-kanak itu dirawat di Israel, tetapi pakar Israel sendiri disyorkan untuk pergi ke St Petersburg, sejak kanak-kanak itu sudah cukup kes sukar dan terapi radiasi proton adalah pilihan yang paling sesuai untuknya.

Pusat proton adalah yang pertama di Rusia. Ia dibina tahun lepas. Pusat ini mampu menerima sehingga 800 pesakit kanser setahun.

Menurut doktor, hampir separuh daripada pesakit akan menjadi anak, kerana terapi proton lebih baik bagi mereka daripada terapi radiasi konvensional. Rawatan Proton mengelakkan kanser menengahyang sering muncul di tapak penyinaran selepas 15-20 tahun.

Hari ini di Rusia kira-kira 2 ribu kanak-kanak memerlukan rawatan sedemikian.

Hari ini, terapi proton dianggap kaedah yang paling moden untuk mengubati kanser. Rasuk proton memusnahkan DNA sel-sel malignan dan menghilangkan pertumbuhan mereka. Menurut undang-undang fizik, proton membenarkan sejumlah besar radiasi dihantar ke sel-sel tumor. Apabila ini adalah tisu dan organ yang bersebelahan yang sihat kekal tidak terjejas. Dan ini adalah perbezaan utama antara kaedah ini dan terapi radiasi tradisional.

Bagi kanak-kanak, kaedah rawatan ini disarankan dalam kes di mana pembentukan tumor terletak terlalu dekat dengan organ-organ penting - ke jantung, otak, buah pinggang, saraf tunjang, dan dalam beberapa kes lain.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan