Doktor kanak-kanak di St Petersburg untuk menyembuhkan anaknya ke ubat timur

Di ibu negara utara, seorang pakar kanak-kanak perempuan muncul di hadapan mahkamah wilayah Kuibyshev, yang sangat bersemangat mengenai ubat oriental yang menyembuhkan anaknya yang kecil diabetis hingga mati.

Doktor memutuskan bahawa kencing manis dalam kanak-kanak itu akan dapat membantu amalan timur secara eksklusif.

Kanak-kanak itu mempunyai diabetes jenis 1, dan dia memerlukan rawatan perubatan. Ibu-pakar pediatrik tahu ini dengan baik, tetapi memutuskan untuk mempercayai nasihat perubatan Timur.

Dia berhenti membuat bayi memerlukan insulin. Tetapi dia mula lakukan dengan kanak-kanak itu latihan pernafasan dan menghantar kanak-kanak tersebut urut tibetan di salah satu pusat perubatan alternatif di St. Petersburg.

Budak itu tetap menjalani "rawatan" sedemikian selama tiga hari sahaja.

Kemudian dia jatuh ke dalam koma diabetik dan meninggal beberapa hari kemudian. Doktor jabatan di mana ini berlaku terkejut - Ibu mempunyai ijazah perubatan dan merawat kanak-kanak lain, dan memutuskan untuk mencuba anaknya sendiri!

Mereka melaporkan kepada polis. Ia adalah kes jenayah.

Ibu dituduh menyebabkan kematian dengan kecuaian, walaupun pejabat pendakwa menuntut untuk melatih artikel itu dan menilai wanita itu bukan hanya sebagai ibu yang cuai, tetapi juga sebagai doktor yang tidak cerdik yang tidak dapat dipercayai dengan kehidupan pesakit muda yang lain.

Di mahkamah, wanita itu mengakui pendakwaan, tetapi enggan mempertimbangkan dirinya bersalah, masih mendakwa itu Perubatan timur jauh lebih tinggi daripada tradisional.

Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara 10 bulan kepada doktor pediatrik.

Cerita ini boleh menjadi pengajaran bagi ramai penggemar ubat alternatif.

Ahli sosiologi dari "Pusat Levada" tahun lepas mendedahkan keadaan sebenar dalam masyarakat - lebih daripada separuh daripada keluarga dengan anak-anak, menurut kajian itu, mempercayai ubat tradisional lebih daripada pegawai.

Setiap keluarga ketiga mengambil kepercayaan kaedah perubatan Timur. Kira-kira 30% ibu bapa muda tidak percaya doktor sama sekali dan lebih suka memeriksa diagnosis dan preskripsi kanak-kanak di pelbagai sumber Internet.

Selagi keadaan tetap berlaku, risiko kematian bayi akibat kekurangan rawatan perubatan tetap tinggi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan