Psikologi kanak-kanak memberitahu mengapa kanak-kanak lari dari rumah

Psikologi Samara memberitahu ibu bapa di seluruh negara mengapa kanak-kanak lari dari rumah dan bagaimana untuk mengelakkannya. Mereka menerbitkan cadangan mereka di Internet. Kemudian ia dirancang untuk menerbitkan peringatan dan mengedarkannya kepada orang dewasa di pusat perbelanjaan, sekolah, tadika dan di jalanan.

Pakar percaya bahawa kanak-kanak lebih daripada orang dewasa mempunyai alasan untuk meninggalkan rumah. Selalunya perbuatan seperti itu mendorong mereka konflik rumah yang berlarutandi mana remaja atau kanak-kanak itu tidak boleh lagi tinggal. Di tempat kedua - perasaan ketidakadilan sejagat.

Kadang-kadang kanak-kanak ditolak ke jalanan dengan keinginan untuk mendapatkan apa yang orang tua mereka menolak, dan kemudian melarikan diri menjadi memeras ugut. Kanak-kanak cuba mempengaruhi ibu bapa mereka, memaksa mereka melakukan sesuatu, sebagai contoh, untuk membeli telefon atau tablet.

Kurang kerap, menurut pakar, anak-anak meninggalkan kerana malu untuk ibu bapa mereka, kerana ketakutan atau rawatan kejam. Di tempat keempat - pengaruh jalan dan rakan sebaya. Jika di halaman rakan-rakan mengatakan bahawa meninggalkan rumah adalah "ini sejuk", maka kanak-kanak itu boleh cuba mengambil langkah sedemikian untuk menjadi "sejuk".

Adalah satu kesilapan untuk berfikir bahawa kanak-kanak dari keluarga miskin dan tidak berfungsi sering lari. Antara pelarian yang dikehendaki oleh polis adalah Ramai orang dari keluarga yang makmur dan kaya.

Tidak ada wang atau alat mahal yang dapat menggantikan cinta ibu bapa, dan ada sedikit atau tidak sama sekali; anak akan cepat atau lambat memutuskan untuk melepaskan diri.

Kanak-kanak berisiko selepas berusia 7 tahun. Dari sudut ini, mereka tidak lagi dipantau, dipandu dan dipenuhi, dan terdapat lebih banyak peluang untuk gerakan bebas.

Kadang-kadang ibu bapa takut untuk mengumumkan jualan anak itu, dengan harapan bahawa dia akan kembali, takut bahawa rakan-rakan dan rakan-rakan sekelasnya akan mengetahui tentangnya. Pakar psikologi menganggap kelakuan ini salah.

Seketika, sebaik sahaja kehilangan kanak-kanak itu ditemui, perlu menghubungi polis. Adalah lebih baik memilih foto untuk orientasi yang tidak ketat ("seperti pada dokumen"), tetapi dari beberapa peristiwa yang baik dan positif. Penonton dan penonton kasual di Internet yang melihat pengumuman kehilangan akan dengan cepat ingat ini.muka mental. Dan jika kanak-kanak melihat foto itu, akan ada lebih banyak peluang yang mengingati kenangan masa lalu yang positif buat dia pulang sendiri.

Selepas anak pulang ke rumah, ahli psikologi tidak mengesyorkan memulakan perbualan dengan caj, tetapi berpura-pura bahawa tiada apa yang berlaku juga tidak sepenuhnya benar.

Dengan keperluan bayi bercakap, cari apa masalah dia "memberi isyarat" dengan pemergiannya dan cuba untuk menghapuskannya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan