Faedah kanak-kanak dikecualikan daripada komisen bank

Sejak 8 Januari 2019, undang-undang mengenai pengecualian manfaat kanak-kanak daripada komisen bank mula berkuatkuasa di Rusia. Organisasi kredit secara harfiah "mengikat tangan" - bank tidak akan dapat membayar komisen daripada wang tunai yang diterima pada akaun ibu bapa untuk kelahiran anak pertama mereka.

Dokumen ini dibangunkan oleh sekumpulan senator Rusia di bawah kepimpinan Valery Ryazansky, ketua jawatankuasa dasar sosial. Perintah yang sama tahun lalu telah diberikan oleh penceramah Majlis Persekutuan, Valentina Matvienko.

Keperluan untuk undang-undang sedemikian menjadi jelas selepas program demografik presiden berkuatkuasa. Penduduk di banyak rantau mula mengadu bahawa bank dikenakan bayaran untuk membayar kelahiran anak pertama mereka. Dengan ini amaun yuran itu berubah dari 1 hingga 1.5% di rantau yang berbeza dan di institusi kredit yang berlainan.

Sepanjang tahun lepas, bank-bank mengenai komisen itu memperoleh kira-kira 300 juta rubel keuntungan bersih.

Keadaan senator marah, dan mereka dengan cepat membuat dokumen yang mendapat persetujuan dari Pemerintah, Duma Negeri dan Presiden negara.

Sekarang ia dilarang keras untuk mengenakan bayaran untuk elaun kanak-kanak. Ibu bapa akan menerima jumlah yang ditetapkan oleh undang-undang, tanpa sebarang potongan.

Jika tiba-tiba ibu dan bapa menghadapi pelanggaran undang-undang dan kehendak bank untuk membayar yuran komisyen, sebagai contoh, untuk mengeluarkan elaun kanak-kanak dari akaun atau memindahkan elaun ke akaun ke bank lain, maka anda boleh sila hubungi pihak pendakwa - mulai dari itu syarat-syarat institusi kredit berada di luar undang-undang.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan