Klinik kanak-kanak bergerak ke mod yang dipertingkatkan

Klinik kanak-kanak bertukar kepada mod operasi yang dipertingkatkan, yang akan berlangsung sehingga 16 September.

Di institusi perubatan terdapat giliran ibu bapa yang datang untuk bertanya kepada sekolah, ke tadika, ke kolam renang, ke bahagian olahraga. Tahun sekolah bermula, dan anak-anak kembali dari cuti mereka ke kehidupan biasa mereka. Mereka dialu-alukan di dinding institusi pendidikan dan bahagian, terutama jika kanak-kanak membawa maklumat bahawa mereka sihat dan boleh bersekolah, bermain sukan dan biasanya berada di dalam pasukan kanak-kanak.

Pada masa rejim yang dipertingkatkan di klinik kanak-kanak, bilik tambahan dibuka, pakar dalam beberapa peralihan mengadakan penerimaan di sana.

Mod ini disyorkan oleh institusi perubatan untuk kemudahan lebih ramai ibu bapa yang perlu mengambil masa bekerja untuk pergi bersama anak ke klinik untuk mendapatkan sijil yang diperlukan. Doktor yang bertugas mengambil alih hujung minggu.

Mulai 1 September, apa yang dipanggil "penapis pagi" diperkenalkan di sekolah dan tadika. Doktor sekolah atau jururawat akan meneliti pelajar atau murid tadika pada waktu pagi. Sekiranya tanda-tanda kerengsaan, ARVI, selesema dikesan, kanak-kanak tidak dibenarkan menghadiri sekolah dan tadika. Ciri-ciri ini termasuk hidung berair, batuk, kemerahan tekak, demam (walaupun ringan), meningkat air mata.

Dokumen tersebut, yang mengawal pemilihan pagi itu, ditandatangani musim panas ini oleh ketua doktor kebersihan di Rusia, Anna Popova. Ini dilakukan untuk memperlahankan penyebaran jangkitan dalam pasukan kanak-kanak.

Klinik kanak-kanak, di samping mengeluarkan sijil, sedang bersedia untuk kemasukan pelajar sekolah dan tadika yang tidak dibenarkan belajar sebelum ini, kerana kanak-kanak boleh menyambung semula kelas selepas sakit hanya setelah mengemukakan sijil kesihatan dari pakar pediatrik.

Untuk mengeluarkan sijil, anda perlu diperiksa oleh pakar pediatrik dan, jika perlu, perlu lulus beberapa ujian.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan