Kanak-kanak vegetarian: doktor memberitahu bagaimana diet vegan membunuh kanak-kanak

Menyediakan badan kanak-kanak yang semakin meningkat dengan semua bahan yang diperlukan bukanlah satu tugas yang mudah. Malah di negara maju yang kaya, ahli pediatrik menyatakan bahawa bayi makan secara tidak senonoh. Tetapi di semua negara lain tidak ada yang boleh dikatakan.

Kanak-kanak memerlukan banyak nutrien, kerana tubuh mereka tumbuh pesat. Hanya pada tahun pertama, kanak-kanak itu mempunyai berat sendiri. Oleh itu, trend di kalangan ibu bapa bayi vegan di kalangan pakar kanak-kanak tidak menemui trend yang bergaya di kalangan ibu bapa. Pakar WHO merayu kepada ibu dan bapa untuk berhemat: Diet vegetarian tidak memenuhi keperluan badan kanak-kanak; diet seperti kanak-kanak secara literal membunuh.

Sekiranya orang dewasa memerlukan sebilangan besar serat dan sebilangan kecil lemak, maka untuk kanak-kanak, serat, walaupun perlu, tidak penting seperti protein.

WHO menggesa untuk menjadikan pemakanan kanak-kanak itu tepu dengan protein, lemak, karbohidrat - semua ini perlu supaya pembangunan berjalan secara normal. Protein sayuran yang vegan merujuk kepada apabila mereka dicela kerana kekurangan protein tidak begitu membantu, kata doktor. Protein sayuran bukan haiwan. Pemakanan dan ahli pediatrik mencadangkan agar tidak membandingkannya. Tanpa protein haiwan, pertumbuhan badan melambatkan.

Juga, kanak-kanak vegan mempunyai masalah dengan keselamatan vitamin. Khususnya, kaji selidik telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang diberi makan hanya makanan tumbuhan oleh ibu bapa mengalami kekurangan vitamin B12, serta besi, kalsium, yodium, dan zink. Anemia adalah keadaan yang berbahaya untuk bayi, yang didaftarkan di hampir setiap vegan bayi kedua. Kebanyakan anemia mengancam kanak-kanak di bawah umur 5 tahun.

Kekurangan vitamin B12 dipenuhi dengan penurunan keupayaan intelektual dan juga demensia.

Veganisme fesyen di WHO dianggap sebagai kesalahan besar ibu bapa.

Asas kesimpulan para pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia adalah kajian saintis Belanda. Di Belanda, terdapat risiko utama makanan tumbuhan untuk tubuh kanak-kanak.

Pakar-pakar Belanda telah mendapati bahawa kesan paling dahsyat boleh mempunyai makanan vegan untuk kanak-kanak dari enam bulan hingga satu setengah tahun.

Pada bulan Oktober tahun ini di Tolyatti, ibu bapa-vegan membawa kanak-kanak itu menjadi distrofi, dan tahun lepas doktor tidak berjaya menyelamatkan nyawa penduduk Yekaterinburg yang berusia satu tahun, yang sejak lahir dilahirkan oleh ibu dan ayah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan