Kanak-kanak yatim menerima hak untuk belajar secara percuma di kursus persediaan di universiti

Undang-undang Persekutuan "Pada Pendidikan" telah dipinda. Presiden Rusia Vladimir Putin menandatangani dekri yang membetulkan dokumen itu dan hak anak yatim dan anak-anak yang ditinggalkan tanpa penjagaan ibu bapa untuk belajar secara percuma di kursus persediaan di universiti yang dipilih pada masa yang sama dengan pendidikan di kelas lepasan sekolah.

Kursus persediaan di institusi pengajian tinggi Rusia kebanyakannya dibayar, dan kanak-kanak yatim tidak dapat hadir sebelum ini.

Apabila mendaftar di institusi pengajian tinggi di Rusia, kanak-kanak tersebut mempunyai faedah tertentu - mereka dikreditkan ke dalam belanjawan dalam kuota yang ditetapkan, dengan syarat mereka berjaya lulus ujian masuk. Dan dengan itu, dan dengan yang lain, masalah sering timbul: terdapat beberapa kuota, dan di universiti yang berprestij - hanya beberapa. Ujian kemasukan untuk pelajar yatim piatu universiti seringkali gagal, kerana mereka tidak biasa dengan program ini sebelum ini.

Pindaan itu akan memberi peluang untuk mempersiapkan diri untuk kemasukan tahun ini.

Timbalan Duma Negeri meluluskan pindaan kepada Undang-undang Persekutuan pada pertengahan Disember 2018. Majlis Persekutuan meluluskannya sebelum tahun baru. Sekarang titik yang meyakinkan telah dimasukkan: selepas dokumen itu ditandatangani oleh ketua negara, ia mula berkuatkuasa. Ini bermakna bahawa anak-anak yatim dan kanak-kanak yang tinggal tanpa penjagaan ibu bapa, selepas cuti Tahun Baru, boleh pergi ke universiti yang mereka minati, mengetahui bilangan tempat dengan kuota dan mendaftar dalam kursus persediaan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan