Kanak-kanak- "Mowgli": mengapa ini berlaku?

Baru-baru ini, siaran berita semakin bermula dengan laporan kanak-kanak Mowgli yang ditemui di rantau tertentu. Pakar-pakar TASS memutuskan untuk beralih kepada guru, ahli psikologi dan halaman sejarah untuk memahami mengapa anak-anak ditinggalkan.

Alasannya ialah penemuan seorang gadis di utara Moscow. 10 Mac Bayi lima tahun ditemui di apartmen berantakan yang tertutup. Ibu tidak hadir selama beberapa hari, manik telah tertanam dengan kuat di kulit leher kanak-kanak. Gadis itu di hospital, ibunya ditangkap oleh keputusan mahkamah, kini mereka mahu menafikan hak ibu bapanya.

Pada bulan Februari, mayat perempuan berusia tiga tahun ditemui di sebuah apartmen tertutup di Kirov, yang meninggal dunia akibat kelaparan manakala ibunya yang berusia 21 tahun tidak hadir. Woe-ibu juga ditangkap.

Terdapat banyak kes sedemikian di seluruh negara. Dan kadang-kadang kanak-kanak itu benar-benar bertukar menjadi Mowgli, berkomunikasi hanya dengan haiwan. Dalam psikiatri, ada juga konsep khusus - "Sindrom Mowgli". Perkara yang paling teruk ialah perubahan yang berlaku dengan jiwa kanak-kanak yang terbengkalai biasanya tidak dapat dipulihkan.

Sepuluh setengah tahun lalu, semua orang terkejut kisah budak lelaki Podolsk Viti, yang dibesarkan oleh seekor anjing dari satu setengah hingga lima tahun. Ibunya berada dalam hidupnya, malah dia memberinya makanan, tetapi anak itu tidak melihat perhatian, pendidikan, mengetuknya, tetapi dia melihatnya dari anjing.

Apabila kanak-kanak itu ditemui, dia berjalan di semua empat, melolong di waktu malam, takut kepada orang, tidak bercakap. Ibu kehilangan hak-hak ibu bapa. Kanak-kanak itu dihantar ke keluarga angkat. Sekarang Vite berusia 20 tahun, dia belajar di sebuah kolej, dia akan menjadi tukang jahit. Dia tidak pernah melihat orang di mata, berjalan, membungkuk, bercakap dalam frasa mudah dan jarang.

Vitya Kozlovtsev, Mowgli Boy
Vitya sekarang

Apa yang akan berlaku kepada gadis yang ditemui di Moscow sukar dikatakan. Kemungkinan besar, ahli psikologi berkata, jiwa beliau juga berubah.

Ibu bapa yang meninggalkan anak-anak ditinggalkan tidak selalu mahu membawa mereka, kadang-kadang mereka tidak boleh kata ahli psikologi Jabatan Psikiatri Kanak-kanak Akademi Perubatan Rusia di Moscow. Alasan untuk ibu tingkah laku ini mungkin terletak pada penyakit mental, dalam alkohol, dadah. Kadang-kadang, seperti di Kirov, patut dibicarakan tentang ketidakpatuhan psikologi dan ketidakpatuhan seorang wanita untuk kehamilan. Ini adalah jawapan kepada persoalan mengapa seorang wanita melahirkan - dia hanya mengira bapa kepada kanak-kanak itu, melebihkan kekuatannya. Dan kemudian, dibiarkan bersendirian dengan anak itu, hanya tidak tahu apa yang harus dilakukan dengan lebih lanjut.

Pesuruhjaya Presiden Hak Kanak-Kanak, Anna Kuznetsova, menyatakan bahawa sistem perwalian tidak boleh menghukum, tetapi membantu pertama-tama. Dan kemudian, mungkin. orang tidak akan takut untuk menghubunginya, dan akan ada sedikit kemalangan dengan kanak-kanak.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan