Kanak-kanak dari keluarga khas akan dapat berehat dengan ibu bapa mereka di laut dengan perbelanjaan negeri

Kerajaan Rusia bayar sepenuhnya kepada kanak-kanak dan ibu bapa yang lain daripada keluarga berpendapatan rendah, serta keluarga di mana kanak-kanak kurang upaya berkembang. Ia dirancang untuk mengeluarkan mereka sijil khas yang boleh digunakan di resort Crimea dan pantai Laut Hitam.

Sijil khas kini sedang dibangunkan di Kementerian Pendidikan Rusia.

Menurut anggaran awal oleh pakar, peserta dalam program sosial ini akan menjadi sekurang-kurangnya satu juta keluarga setiap tahun. Mengikut pengiraan anggaran, ini akan memerlukan perbelanjaan setiap tahun kira-kira 80 bilion rubel daripada belanjawan persekutuan.

Hari ini di Rusia terdapat program serantau untuk mengadakan cuti keluarga bagi kategori dan kanak-kanak tertentu. Di 41 wilayah di negara ini, mereka beroperasi dan dibiayai daripada belanjawan tempatan. Tetapi ibu bapa mengadu bahawa pihak berkuasa serantau membuat tuntutan terlalu tinggi pada peserta programdan oleh itu, untuk mendapatkan hak untuk berehat pada musim panas dengan kanak-kanak di laut adalah sangat sukar. Di sesetengah kawasan program tersebut, pihak berkuasa memerlukan keluarga untuk membayar sebahagian daripada kos itu sendiri, sebagai contoh, perbelanjaan perjalanan.

Pengenalan sijil percutian negeri akan memperluaskan liputan keluarga yang boleh menggunakan hak untuk pergi ke laut pada perbelanjaan awam. Kos tambahan, seperti perjalanan, apabila menerima sijil tidak akan diberikan, perjalanan ke laut dan belakang juga akan dimasukkan ke dalam harga sijil..

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan