Kesempatan yang sama: kanak-kanak kurang upaya akan dapat memohon kepada beberapa universiti

Timbalan Duma Negeri Rusia meluluskan undang-undang yang membolehkan kanak-kanak kurang upaya mengemukakan dokumen pada masa yang sama di beberapa universiti di negara ini.

Perbuatan normatif yang wujud hingga hari ini sama sekali tidak memberikan sebarang jaminan pendaftaran anak kurang upaya yang berjaya melepasi peperiksaan.

Kanak-kanak kurang upaya sebelum penerimaan undang-undang boleh mengira kemasukan luar persaingan ke universiti hanya dalam kuota tertentu (biasanya sangat kecil).

Jika ternyata habis, pertandingan diadakan di antara pemohon sedemikian. Dan tidak semua orang yang berjaya melepasi semua ujian, boleh bergantung pada pendaftaran.

Undang-undang yang berjaya melepasi bacaan ketiga yang terakhir dan diterima pakai oleh majoriti undi, membenarkan kanak-kanak kurang upaya dari kumpulan pertama dan kedua, kanak-kanak kurang upaya dan mereka yang telah menjadi kurang upaya akibat kecederaan ketenteraan atau penyakit yang diperoleh semasa perkhidmatan tentera, untuk menggunakan kemasukan tidak kompetitif ke belanjawan tempat dalam kuota untuk ujian yang berjaya apabila mengemukakan pakej dokumen segera ke lima institusi pengajian tinggi.

Peraturan baru berkuat kuasa sudah mulai tahun ini. Dan dalam masa terdekat ini dirancang bahawa orang kurang upaya akan mendaftar di universiti yang memerlukan peperiksaan khusus tambahan, bukan berdasarkan keputusan USE, tetapi berdasarkan keputusan ujian masuk tersebut.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan