Kanak-kanak dengan penyakit jarang akan dibekalkan dengan ubat-ubatan di perbelanjaan negeri.

Bacaan terakhir ketiga draf undang-undang yang diluluskan di Duma Negeri pada memperluaskan senarai penyakit jarang, mengikut mana dana untuk ubat harus diperuntukkan dari belanjawan persekutuan

Lima lagi diagnosis telah dimasukkan ke dalam senarai. Bagi bayi yang mempunyai penyakit seperti itu, ubat-ubatan (sangat mahal dan jarang) akan dibeli di tengah-tengahnya.

Timbalan menteri sendiri berjanji untuk mengawal pelaksanaan undang-undang, kerana keadaan dengan penyediaan dadah untuk kanak-kanak yang sakit serius di negara ini masih sangat mengecewakan.

Sekarang, dengan pindaan itu, senarai penyakit termasuk lima penyakit paling mahal - sindrom hemolitik-uremik, arthritis sistematik remaja, tiga jenis mucopolysaccharidosis dan 24 diagnosis lain.

Dalam beberapa hari yang akan datang, senarai itu harus ditandatangani oleh Presiden Rusia, Vladimir Putin. Mulai sekarang, kawasan tidak lagi mengambil bahagian dalam pembelian ubat-ubatan, ini akan menjadi perkara persekutuan.

Sebelum ini, ibu bapa kanak-kanak yang sakit parah sering mengeluh tentang kekurangan ubat mahal.

Pegawai tempatan dibenarkan oleh kekurangan dana dalam bajet dan tuntutan pembekal perubatan yang dibesar-besarkan.

Hari ini, terdapat 1,556 kanak-kanak yang tinggal di Rusia dengan patologi yang jarang berlaku.

Rawatan sesetengah pesakit dengan penyakit yang paling "mahal" adalah belanjawan serantau 100 juta ringgit setahun.

Penulis undang-undang telah mengira bahawa untuk merawat semua orang yang sedang dalam senarai, perbendaharaan persekutuan perlu memperuntukkan 1000000000 setahun. Tetapi sejak pembelian akan berpusat, para pembekal dapat memberikan diskon 10-20% dari jumlah keseluruhan.

Kementerian Kesihatan Rusia akan bertanggungjawab ke atas pelaksanaan undang-undang. Dokumen ini berkuatkuasa dari tahun 2019.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan