Persamaan yang rumit: Timbalan Duma Negeri mencadangkan untuk menyamakan kos seragam sekolah di negara ini

Timbalan-timbalan Duma Negara Rusia mencadangkan untuk menubuhkan kos pakaian seragam sekolah seragam untuk semua pelajar Rusia.

Sudah tentu, bergantung kepada kawasan kediaman, kos akan sedikit berbeza, tetapi ambang maksima mesti dinyatakan dalam dokumen yang sesuai. Kemudian penjual tidak akan dapat dengan sewenang-wenangnya dan tidak masuk akal mengembang harga untuk pakaian sekolah dan pakaian, menurut wakil rakyat.

Adalah dicadangkan untuk menghadkan kos borang untuk pelajar 3 ribu rubel. Ini akan menjadi harga maksimum, di atas mana pengeluar dan penjual hanya tidak akan mempunyai hak untuk bangkit.

Borang hari ini, menurut ahli parlimen, diperkenalkan praktikal di semua sekolah di Rusia. Model, gaya, kain, warna dan aksesori biasanya dipilih oleh pengetua sekolah bersempena dengan Majlis Ibu Bapa.

Pada masa yang sama, kriteria seperti memakai keselesaan, keramahan alam sekitar, kepraktisan, kecantikan, "gaya korporat atau kod berpakaian tempatan" diambil kira. Keupayaan kewangan keluarga individu tidak diambil kira, tetapi tidak setiap keluarga mampu membeli satu set pakaian sekolah untuk 8-15 ribu Rubles atau lebih, secara tidak sengaja untuk anggaran rumah tangga.

Jadi ibu bapa masuk ke situasi yang lebih sukar - mereka mengambil pinjaman untuk bayaran ke sekolah, mereka meminjam wang dari kenalan.

Selalunya ia adalah pakaian seragam yang menjadi "batu sandungan" di antara kanak-kanak - kanak-kanak dalam bentuk yang murah dari pasaran pakaian menjadi objek cemuhan dan buli. Untuk mengelakkan ini berlaku, anda perlu peraturan pemerintah seragam sekolahdikira dalam Duma Negeri.

Sekarang Kementerian Pendidikan sedang mengkaji cadangan timbalan dan cuba memahami, jika sama sekali di Rusia, bentuk sedemikian sehingga ia tidak melampaui batas dari 3 ribu rubel, ia akan memenuhi semua keperluan, dan anak-anak itu menyukainya.

Tidak lama dahulu, Kementerian Industri dan Perdagangan dan Rospotrebnadzor menjalankan pemeriksaan All-Russian terhadap kualiti pakaian sekolah. Ujian pembelian dilakukan di semua wilayah.

Pemenang dan pemilik "Quality Mark" Rusia mengakui pengilang bentuk dari rantau Vladimir dan Pskov. Mereka benar-benar berjaya menjahit pakaian sekolah yang cantik dari kain semulajadi untuk wang yang sangat berpatutan - kos pakaian atau saman ternyata berpatutan untuk keluarga dengan apa-apa pendapatan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan