Kami pergi ke muzium: Timbalan Duma Negeri yang ditawarkan untuk membuat muzium lawatan untuk kanak-kanak percuma

Muzium dan pameran mungkin kehilangan hasil, tetapi mendapat pelawat baru.

Untuk membiarkan kanak-kanak di bawah umur 18 tahun adalah percuma di semua muzium di Rusia mencadangkan timbalan menteri Duma Negeri. Mereka meminda undang-undang berkaitan budaya.

Di negara kita, menurut anggaran kasar, terdapat kira-kira 5 ribu muzium. Harga purata tiket ke muzium pada 2018 adalah 100-200 Rubles.

Di kebanyakan wilayah di Rusia pada peringkat tempatan, timbalan menteri telah meluluskan undang-undang yang membenarkan kanak-kanak melawat muzium dan pameran percuma sekali sebulan sekali.

Tetapi di Duma Negeri mereka menganggapnya langkah-langkah ini jelas tidak mencukupiuntuk memberi kanak-kanak akses kepada nilai budaya, yang Perlembagaan Persekutuan Rusia membayangkan.

Wakil rakyat dengan teliti mempelajari pengalaman negara-negara lain - di UK, contohnya, muzium negeri benar-benar bebas sepanjang tahun dan pada hari tertentu untuk kanak-kanak bawah umur.

Kanak-kanak sekolah dari Moscow adalah yang pertama untuk mencuba inovasi, untuk mereka, lawatan ke semua muzium telah dibebaskan, dan jumlah lawatan ke muzium tidak terhad.

Sekarang giliran untuk kawasan lain di mana sehingga akhir tahun, muzium yang dibiayai dari perbendaharaan negeri harus sama-sama diakses oleh semua kanak-kanak dan remaja.

Pelajar juga layak mendapat program kebudayaan percuma, dengan syarat mereka berusia di bawah 18 tahun.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan