Timbalan Duma negeri mahu mengharamkan penjualan gula-gula kepada kanak-kanak di bawah 14 tahun

Timbalan Duma Negeri memutuskan untuk membantu kanak-kanak mengurangkan berat badan. Selepas menganalisis kadar obesiti di kalangan kanak-kanak di negara ini, wakil rakyat yang terpilih menyimpulkan bahawa di Rusia, larangan penjualan manis kepada kanak-kanak yang berusia di bawah 14 tahun.

Rayuan itu ditujukan kepada ketua Kementerian Kesihatan Rusia Veronika Skvortsova.

Di samping larangan ini, timbalan menteri berhasrat untuk memaksa pengeluar lemonades, gula-gula dan coklat untuk menunjukkan dalam huruf besar mengenai pembungkusan barang-barang mereka tentang bahaya gula untuk kesihatan. Hari ini, label tersebut adalah wajib bagi pengeluar tembakau dan alkohol.

Berat badan yang berlebihan pada hari ini memang merupakan masalah nombor satu.

Tetapi walaupun dalam keluarga, di mana mereka cuba mengatur makanan bayi yang betul, tidak ada cara untuk menjejaki apa yang dibeli oleh anak apabila hanya ada satu. Ramai dalam perjalanan dari sekolah pergi ke kedai dan membeli bar coklat, limau.

Jualan barang-barang itu kepada anak-anak yang tidak mempunyai pasport (dan dikeluarkan pada usia 14 tahun) harus dihukum dengan cara yang sama seperti penjualan rokok dan minuman beralkohol kepada anak-anak di bawah umur, timbalan menteri mempertimbangkan.

Dalam masa terdekat, jika Kementerian Kesihatan dan Rospotrebnadzor meluluskan inisiatif (dan hampir tidak ada keraguan mengenainya), pindaan kepada undang-undang semasa akan dipertimbangkan, dan coklat dengan limun akan dimasukkan dalam senarai produk yang dilarang untuk kanak-kanak.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan