Hari ciptaan kanak-kanak: apa yang dunia berhutang kepada kanak-kanak?

17 Januari, di seluruh dunia meraikan Ciptaan Hari Kanak-Kanak. Ia disambut pada hari lahir Benjamin Franklin, yang pada usia 12 mencipta sirip untuk berenang, berpakaian, bagaimanapun, di tangannya.

Setiap tahun di dunia lebih daripada setengah juta kanak-kanak dan remaja mencipta sesuatu, mencipta sesuatu, mengubahnya, dan ciptaan kanak-kanak menjadikan hidup kita lebih menarik.. Hari Penciptaan Kanak-Kanak adalah alasan yang sangat baik untuk menyokong bakatnya dalam seorang kanak-kanak, kerana dipercayai bahawa semua kanak-kanak berbakat tanpa pengecualian, dan hanya kita, orang dewasa, boleh mengembangkan atau membunuh bakatnya di dalam anak.

Pemikiran dan fantasi kanak-kanak tidak tahu batas. Berikut adalah beberapa ciptaan kanak-kanak, yang mampu mengubah dunia kita:

Kertas bercahaya - penciptaan Becky Schroeder yang berusia 10 tahun, yang hanya gelap untuk melakukan kerja rumah dalam matematik di dalam kereta ketika dia menunggu ibunya. Jadi gadis itu mempunyai idea untuk membuat halaman yang akan bercahaya di dalam kegelapan. Dia menggunakan cat pendarfluor pada helai kertas. Pada tahun 1974, di Amerika Syarikat, Becky menjadi pencipta paling muda untuk menerima paten negara untuk ciptaan.

Bukan spillware - penemuan Alexia Abernetti yang berusia 11 tahun, yang setiap pagi menyaksikan adiknya menumpahkan susu dan bijirin dalam perjalanan ke meja. Dia membeli beberapa mangkuk plastik, meminta bapanya untuk menggerudi lubang-lubang di dalam penutup dan membuat bezel, menetapkan mangkuk kecil yang lebih besar. Gadis itu menulis surat kepada pengurus syarikat-syarikat besar dan menawarkan ciptaannya. Setahun kemudian, plat tidak tumpah berada di rak-rak kedai.

Ski air - Penciptaan Ralph Samuelson yang berusia 17 tahun, yang pada mulanya berusaha keras untuk menunggang ski salji, dan kemudian menyedari bahawa permukaan gelongsor yang lebih luas diperlukan. Kanak-kanak itu tidak menerima paten untuk penemuan ini, tetapi dia menjadi pemain ski air pertama di dunia.

Fon kepala bulu - penciptaan Chester Greenwood yang berumur 15 tahun, seorang anak dari keluarga besar, yang semata-mata tidak mempunyai topi hangat, tetapi yang benar-benar mahu menaiki gelanggang bersama dengan anak-anak lain. Di sekeping kawat, budak lelaki itu memperoleh dua keping bulu tiruan dan menyejukkan telinganya. Stuck menyukai semua lelaki itu sehingga mereka meminta Chester membuat fon kepala itu untuk mereka.

Ais buah - Penciptaan Frank Ipperson yang berusia 11 tahun, yang dengan segelas jus, memutuskan untuk keluar. Budak itu terganggu dan tidak menyedari bagaimana cecair itu membekukan kaca. Kemudian dia melekat tongkatnya ke dalamnya dan menyedari bahawa dia tidak pernah merasai makanan istimewa itu sebelum ini. Setahun kemudian, ciptaan itu mendapat paten dan cepat tersebar di seluruh dunia.

Kereta salji - penciptaan Joseph Armand Bombardier yang berusia 15 tahun, yang membongkar Ford ayahnya dan mengumpul sesuatu yang baru - sebuah kereta luncur dengan kipas dan enjin. Dua tahun kemudian, ciptaan itu mendapat paten, dan pencipta muda itu menjadi pengasas Bombardier syarikat terkenal, yang menjadikan trem, kereta api dan kapal terbang.

Huruf untuk orang buta - Penciptaan budak buta berusia 15 tahun Louis Braille. Beliau mencipta fon berdasarkan bahasa tentera dan tiga kod dan mata, yang mudah dibaca pada sentuhan jari. Terima kasih kepada ini, buta telah mendapat keupayaan untuk membaca, belajar dan membangun.

Berikut adalah beberapa fakta yang lebih menarik mengenai kanak-kanak yang mempunyai imaginasi terlalu tinggi:

  • Kaedah membuat sutera dicipta oleh permaisuri Cina berusia 14 tahun Xi Ling Shi;
  • Saudara-saudara Thompson (8 dan 9 tahun) mencipta khemah berkuasa solar;
  • Betty Galloway yang berusia 10 tahun pada tahun 1968 mencipta peranti untuk meniup buih;
  • Pada tahun 1992, Gini Lowe mencipta kerusi lipat tinggi yang boleh dilipat dan diletakkan di dalam almari.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan