Psikologi Denmark memberitahu mengapa ia baik untuk kanak-kanak untuk menjadi bosan dan malas

Psikologi Denmark terkenal Iben Sandal menerbitkan hasil kajian yang ingin tahu dalam jurnal Psychologytoday. Dia menghabiskan beberapa tahun mengkaji tingkah laku kanak-kanak. Khususnya, dia ingin mengetahui berapa banyak anak yang terdedah kepada impuls dan pandangan kreatif.

Kajian itu mendedahkan perkara yang sangat menarik. Oleh itu, ibu-ibu dan bapa yang terlalu sibuk bermain dengan kanak-kanak apabila mengadu kebosanan, jangan salahkan diri anda kerana enggan. Bosan, ternyata sangat berguna. Ia membangun kreativiti dan imaginasi kanak-kanak.

Walaupun ibu bapa, yang cuba sentiasa bermain dengan bayi mereka, bercakap dan bercakap dengannya, secara tidak sedar hanya membahayakan keturunan mereka.

Dalam keadaan seperti itu, kanak-kanak tidak mempunyai masa untuk refleksi diri, untuk fantasi, untuk perkembangan imaginasi.

Ahli sains mengutip contoh jenius yang hebat untuk siapa pandangan yang paling penting datang dengan tepat dalam keadaan "tidak melakukan apa-apa" - Newton, Mendeleev.

Di samping itu, kanak-kanak yang tidak dibiarkan oleh ibu bapa mereka bosan membesar bergantung kepada sosial - mereka tidak boleh bersendirian, mereka mempunyai ketakutan sebenar di hadapan mereka, mereka tidak dapat memilih sahabat hidup dengan secukupnya, sering bertindak berdasarkan prinsip " . Akibatnya, orang seperti itu sering mereka menjadi tidak berpuas hati dalam kehidupan peribadi mereka, mereka tidak sedar dalam profesion mereka, mereka tidak boleh menjadi pemimpin.

Menurut Iben Sandal, selama masa kebosanan dan kesepian, seorang anak mengembangkan kemerdekaan, yang penting untuk dewasa penuh.

Semasa tempoh ini, kapasiti penggantian otak diaktifkan, sebagai hasilnya, kanak-kanak itu masih wujud dengan pekerjaan, walaupun kelihatannya aneh kepada orang dewasa - perenungan corak pada kertas dinding, melihat lanskap di luar tingkap, dan sebagainya.

Pada masa ini, bayi tidak begitu memandang tingkap, kerana dia memikirkan, sebab, memimpin monolog dalaman dan membayangkan sesuatu. Komputer, tablet dan juga permainan dan kartun yang paling moden tidak memberi peluang kepadanya. Hanya tempoh kemalasan. Oleh itu untuk melarang kanak-kanak untuk menganggur dan mencuba setiap cara yang mungkin untuk mengisi masa lapangnya tidak semestinya berguna seperti yang difikirkan sebelumnya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan