Apa yang biasanya dilakukan oleh ibu bapa jika kanak-kanak sakit: hasil penyelidikan sosial

Satu tinjauan yang dijalankan di kalangan pengguna Internet menunjukkan apa tindakan yang biasanya diambil oleh ibu bapa Rusia, jika tiba-tiba kanak-kanak itu sakit. Hasil kajian itu melaporkan "RIA Novosti" dengan merujuk kepada Mail portal. Merangkak umum en Kanak-kanak.

Ternyata hanya 3% dari paus mengambil cuti sakit untuk duduk dengan anak sakit. Dalam semua kes lain, masalah itu mesti diselesaikan oleh ibu dan nenek.

Perlu diperhatikan bahawa Hanya 43% ibu bapa memanggil doktor ke rumah, walaupun mereka mempunyai hak untuk berbuat demikian. 48% ibu dan bapa meminta pertolongan daripada doktor hanya apabila keadaan bayi lebih parah daripada biasa dengan penyakit ini.

Setiap ibu Rusia ketiga pergi ke hospital dengan seorang kanak-kanak. Dan untuk setiap karapuz Rusia kelima yang jatuh sakit, nenek atau datuk datang duduk.

Ternyata itu kira-kira 70% ibu bapa mempercayai cadangan ahli pediatrik. Lebih separuh daripada ibu dan bapa (54%) cuba bergantung pada pengalaman mereka sendiri dalam mengatasi selesema kanak-kanak dan ARVI, mereka juga "berunding" dengan Internet. 13% ibu dan bapa meminta nasihat dalam merawat seorang anak kepada datuk nenek, serta sanak saudara lain dari generasi yang lebih tua.

Semua jenis minuman hangat dan banyak adalah rawatan ibu bapa yang paling disukai.

75% ibu dan bapa cuba memberi makan anak-anak. Walaupun rayuan untuk menolak ubat antiviral kerana ketidakcekapan mereka, 62% ibu bapa membeli ubat-ubatan tersebut untuk kanak-kanak. Hampir banyak yang cuba menyediakan penyiaran yang kerap, dan setiap ibu bapa kedua mencuci hidung anak dengan saline.

Ibu bapa perubatan alternatif juga ingat, dan satu dalam tiga membuat teh herba chad. Susu dengan mentega dengan cara yang lama menghalang 31% ibu bapa daripada kanak-kanak yang sakit, 16% ibu bapa membuat mandi kaki hangat, dan kira-kira 17% ibu dan bapa mempercayai plaster sawi tua yang baik.

Apabila ditanya mengenai bagaimana selesema dan ARVI dicegah dalam keluarga, 43% ibu bapa mengatakan bahawa mereka kos penyiaran yang kerap, hampir seperti yang dikatakan bahawa mereka sering mencuci tangan dan mengajar perkara yang sama kepada kanak-kanak. Tetapi vaksin selesema tidak dapat dilupakan. - hanya setiap keluarga keempat Rusia mengambil berat tentang vaksinasi orang dewasa dan kanak-kanak yang tepat pada masanya.

Kajian itu melibatkan 30 ribu pengguna internet.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan