Rumah bersih boleh mematikan untuk kanak-kanak

Berita baik untuk sesiapa sahaja Tiada masa untuk membersihkan rumah dengan teliti - Di UK, saintis dari Institut Penyelidikan Kanser mendapati bahawa keinginan yang berlebihan untuk kebersihan di rumah oleh ibu bapa mungkin maut kepada anak-anak mereka.

Kajian berskala besar menunjukkan bahawa kebersihan di ambang "kemandulan", apabila tidak ada setitik debu di dalam rumah, meningkatkan kemungkinan perkembangan pelbagai bentuk teruk pada kanak-kanak di bawah umur 14 tahun. penyakit onkologi.

Oleh itu, kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak lelaki berumur 1 hingga 6 tahun, yang membesar dalam kebersihan lengkap dan steril, sering menjadi sakit dengan leukemia limfoblastik akut kanak-kanak.

Dalam keadilan perlu diperhatikan bahawa semua kanak-kanak yang sakit didapati kecenderungan genetik untuk kanser, tetapi faktor penentu yang menimbulkan permulaan penyakit ini, saintis masih menganggap sebilangan kecil mikroorganisma dan habuk rumah tangga biasa dalam lingkungan sekitar kanak-kanak.

Juga, hampir semua pesakit dilindungi dengan berhati-hati oleh ibu bapa mereka daripada berkomunikasi dengan rakan sebaya mereka semasa tahun pertama kehidupan, sementara orang-orang yang menghadiri tapak semaian itu menjadi lebih sihat.

Penyelidik British memutuskan untuk menguji kecurigaan mereka pada tikus - tikus kecil makmal diletakkan di dalam kotak berasingan, di mana keadaan hampir steril dicipta.

Juruteknik makmal membersihkan kotak itu dan membersihkannya setiap jam.

Tikus-tikus yang dibesarkan dalam keadaan sedemikian lebih lemah dan lebih sakit, dalam 70% daripada mereka, pada akhir eksperimen, mereka dijumpai tumor dan neoplasma pelbagai penyetempatan.

Kajian British harus diterima pakai oleh mereka yang yakin bahawa kebersihan steril hanya memberi manfaat kepada bayi.

Dan sebagainya, dengan cara itu, percaya lebih daripada separuh ibu muda dan hampir dua pertiga daripada nenek di Rusia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan