Apa yang menyebabkan rambut mengunyah: di Moscow, terpaksa mengendalikan seorang gadis berusia 8 tahun

Pakar bedah kanak-kanak Moscow meminta ibu bapa memberi perhatian kepada keanehan anak-anak mereka, yang boleh menyebabkan akibat yang serius. Secara khusus menggigit kuku dan mengunyah rambut anda sendiri boleh menjadi sangat berbahaya. Dan bukan sekadar kekurangan estetika dalam tingkah laku sedemikian.

Kebiasaan mengunyah hujung rambut anda hampir menjadi maut untuk Muscovite berusia lapan tahun.

Gadis itu dibawa ke ambulans di hospital bernama G. Speransky dengan sakit perut yang teruk, muntah. Appendicitis disyaki, tetapi peperiksaan menunjukkan bahawa perkara itu berbeza - seorang pelajar sekolah beberapa tahun yang lalu memperoleh kebiasaan mengunyah rambut anda sendiri. Ibu bapa tidak membunyikan penggera, kerana tabiat ini tidak menjejaskan kesejahteraan kanak-kanak, selain itu, gadis itu mengunyah hujung jari hanya apabila dia bimbang atau berfikir.

Secara beransur-ansur, rambut, yang dia tidak sengaja ditelan, terkumpul dan membentuk satu benjolan besar - Trichobezoar. Dia menduduki hampir keseluruhan rongga perut dan separuh ruang duodenum. Gumpalan rambut mudah dirasakan oleh doktor melalui dinding abdomen anterior.

Doktor terpaksa menjalani pembedahan untuk mengeluarkan sekelip rambut dari badan kanak-kanak itu. Dia menimbang hampir setengah kilo.

Sekarang kanak-kanak itu terasa baik. Tidak lama lagi gadis itu akan pulang ke rumah. Dari kebiasaan mengunyah pigtail dia kini hanya perlu menyerah. Ini dijanjikan untuk membantu psikologi kanak-kanak di hospital Speransky.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan