Bagaimana udara tercemar berbahaya untuk kanak-kanak?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah menyatakan bahawa Sekitar 93% kanak-kanak di planet ini menghirup udara toksik dan berbahaya. Ini menyebabkan perkembangan otak terjejas dan merupakan salah satu punca utama perkembangan penyakit maut pada kanak-kanak.

WHO menamakan masalah pencemaran udara global. Buat pertama kalinya dalam sejarah pemerhatian, bilangan kanak-kanak yang tinggal di kawasan dengan pencemaran udara yang tinggi melebihi 90%.

Keadaan di Afrika dan Asia diiktiraf sebagai yang paling berbahaya. Di sinilah kayu, arang batu dan minyak tanah sering digunakan sebagai bahan bakar. Di samping itu, terdapat tahap gas ekzos yang tinggi, kerana untuk kerja-kerja kenderaan pemandu Afrika dan Asia menggunakan produk yang berkualiti tinggi yang berkualiti tinggi.

Kadar kematian bayi di kawasan tercemar di dunia amat membimbangkan pakar kesihatan kanak-kanak WHO. sehingga 700 ribu bayi dan remaja mati setiap tahun dari jumlah lesi dan penyakit yang disebabkan oleh udara beracun kotor.

WHO merayu kepada ketua negara untuk meningkatkan pelaburan dalam penciptaan bahan api dan kereta mesra alam serta sektor tenaga.

Kita semua dari bangku sekolah ingat itu untuk membersihkan udara yang anda perlukan untuk menanam pokok. Jadi sebelum ini.

Kini, menurut wakil WHO, langkah ini, malangnya, tidak berkesan. Pengiraan saintis telah menunjukkan bahawa setiap tahun kemanusiaan mengeluarkan sekitar 40 bilion tan karbon dioksida ke atmosfera. Untuk menanam jumlah pokok yang dapat menangani jumlah CO2 ini, tidak ada ruang yang cukup di planet ini.

Kanak-kanak akan menjadi lemah dan lebih menyakitkan, peratusan onkologi kanak-kanak, strok dan kematian akan lebih tinggi, jika langkah tegas tidak diambil di peringkat semua negeri untuk mengurangkan kesan negatif ke atmosfera, kata WHO.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan