Kembali ke kehidupan: Doktor Chelyabinsk melumpuhkan lumpuh kanak-kanak dengan impuls magnet

Doktor Chelyabinsk dari hospital serantau kanak-kanak memutuskan satu eksperimen yang unik.

Mereka cuba mendapatkan benih 10 tahun di Bundin. Anak lelaki itu jatuh pada bulan Februari dari ketinggian yang hebat kecederaan tulang belakang dan anggota badan yang terukkecederaan otak. Kanak-kanak menghabiskan banyak masa dalam koma.

Seorang kanak-kanak yang baru dilancarkan dipindahkan ke Jabatan Traumatologi, di mana doktor memutuskan untuk mencuba kaedah pemulihan baru untuk kebanyakan wilayah Rusia - kaedah rangsangan magnet transkranial.

Intipati kaedah dikurangkan kepada kesan denyutan magnetik. ke bahagian tertentu otakbertanggungjawab untuk pergerakan atau tindakan tertentu. Apabila terkena impuls magnet, kanak-kanak itu tidak merasa sakit.

Satu minggu terapi membenarkan budak itu dikeluarkan dari koma, selepas satu setengah bulan dia mula menggerakkan anggota badan, yang pada mulanya lumpuh.

Sekarang, dua bulan kemudian, kanak-kanak itu menarik, menyanyi, dan memahami ucapan dan permintaan yang dialamatkan kepadanya. Pemulihan fungsi ucapan telah bermula. Doktor merancang letakkan benih di kaki mereka dan kembali kepadanya peluang untuk duduk, berjalan.

Doktor Chelyabinsk mencatatkan bahawa teknik ini boleh membawa banyak faedah dalam merawat kanak-kanak dengan autisme, gangguan akut peredaran otak, sklerosis berganda, akibat kecederaan yang serius, serta kanak-kanak yang mengalami gangguan mental psikomotorik.

Bagaimanapun, tidak semua hospital Rusia dilengkapi dengan peralatan khas dan mempunyai kakitangan perubatan mereka yang boleh bekerja dengan teknik ini.

Kementerian Kesihatan Persekutuan Rusia mendakwa bahawa pemasangan untuk rangsangan magnet transkranial perlahan-lahan muncul di semua hospital jenis hospital, walaupun kos yang tinggi setiap set peralatan tersebut. Teknik ini boleh memberi peluang pemulihan untuk kanak-kanak dengan diagnosis yang sebelum ini dianggap tidak dapat diubati.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan