Anak-anak perisik: kanak-kanak bawah umur bekerja sebagai agen dalam perisikan British

Perisikan British mengakui bahawa ia telah menggunakan misi khas untuk melaksanakan tugas-tugas khas. kanak-kanak yang bekerja sebagai mata-mata.

Minor paling sering ditanam dalam kumpulan jenayah untuk mengumpulkan maklumat yang diperlukan.

Fakta penggunaan anak-anak bawah umur dalam kerja perisikan telah ditentukan oleh anggota jawatankuasa Dewan Pertuanan.

Mereka membangkitkan persoalan ini sebelum kepimpinan intelijen dan mendapati bahawa kanak-kanak benar-benar bekerja, dan setara dengan pegawai risikan dewasa, mereka menjalani latihan semula dan pendaftaran semula setiap bulan. Pada masa yang sama, kepimpinan perisikan menyatakan hasrat untuk memanjangkan tempoh ini dari satu hingga empat bulan.

Ahli-ahli Dewan Pertuanan United Kingdom berkata bahawa mereka sangat risau tentang jiwa mata-mata kanak-kanak ini, kerana pengenalan masyarakat jenayah tidak menjejaskan mereka dengan positif.

Salah seorang pegawai risikan rahsia bekas, Neili Woods, yang kini bersara, berkata demikian Amalan menggunakan kanak-kanak dalam perisikan di England mempunyai sejarah yang panjang.

Menurutnya, kanak-kanak dan remaja berjaya mencapai hasil yang luar biasa - mereka tidak hanya melaporkan secara terperinci tentang apa yang mereka lihat dan didengar, tetapi mereka sendiri boleh mendapatkan data yang diperlukan jika tugas itu memerlukannya.

Menurutnya, gembar-gembor di sekeliling penggunaan buruh kanak-kanak dalam kecerdasan, hanya akan merosakkan agen pengawal bawah umur - penjenayah akan menjadi lebih mencurigakan remaja di persekitaran mereka, para korban tidak dikecualikan.

Selalunya, kanak-kanak dari rumah anak yatim, anak yatim dan remaja yang dikatakan sukar yang melakukan kesalahan telah jatuh ke dalam barisan pegawai risikan muda, kata Neil Woods.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan