Doktor-doktor Inggeris mendapat bayi dari rahim, melakukan operasi untuknya dan membawanya kembali

Doktor-doktor Inggeris dijalankan operasi luar biasa yang masih belum lahir. Untuk membuatnya, mereka melakukan bahagian caesar, mengeluarkan bayi itu, mengendalikannya dan meletakkannya kembali ke dalam rahim ibu. Ibu untuk melahirkan anak hanya pada bulan April.

Dalam Bethan Simpson yang berusia 26 tahun, semasa pemeriksaan rutin seterusnya pada bulan kelima kehamilan, keabnormalan dalam perkembangan janin didapati. Ultrasound menunjukkan spina bifida. Gadis itu harus dilahirkan dengan cacat yang berat, dia tidak boleh berjalan atau duduk.

Doktor menawarkan ibu mengandung pilihan yang sukar: sama ada menamatkan kehamilan untuk sebab-sebab perubatan pada suatu masa akan datang, atau menjalankan operasi intrauterin untuk anak perempuannya untuk mengembalikan korda tunjang ke tapak tersebut dan menutup celah. Operasi itu berisiko - kanak-kanak tidak dapat bertahan. Simpson dan suaminya tidak berfikir untuk masa yang lama, bersetuju dengan operasi itu.

Bethan Simpson

Pada bulan keenam, satu operasi dijalankan, yang membuka halaman baru dalam bidang perubatan di UK.

Pakar bedah mendapat bayi, memulihkan integriti tulang belakang dan saraf tunjang dan meletakkan bayi kembali. Sekarang, sebelum kelahiran, Betan akan tidur di bawah pengawasan doktor. Kemunculan bayi dijangka pada bulan April. Menurut doktor, dia akan sihat sepenuhnya dan bahawa dia dan ibunya terpaksa bertahan hanya akan menyerupai bekas luka kecil di belakang.

Sebelum ini, operasi sedemikian telah dilakukan di Rusia. Kira-kira dua minggu yang lalu, kanak-kanak yang belum lahir dengan hernia tulang belakang kongenital dihidupkan di pusat perinatal Lapino. Untuk ini, bayi juga terpaksa dikeluarkan dari rahim, dan kemudian meletakkan semula selepas operasi. Operasi yang unik berjaya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan