Kebanyakan orang Rusia mahu kelas pendidikan seks diperkenalkan di sekolah.

Pusat Penyelidikan Pendapat Umum All-Russian (VTsIOM) telah menerbitkan hasil kajian sosiologi baru-baru ini. Hasilnya menunjukkan bahawa kebanyakan ibu dan bapa saudara Rusia menyokong sepenuhnya idea memperkenalkan pendidikan seks di sekolah.

21% orang dewasa yang disurvei dengan anak sekolah menyokong idea ini, 39% daripada ibu bapa mengatakan bahawa mereka cenderung menyokong inisiatif sedemikian. Hanya 12% dari ibu dan bapa yang dikaji yang menentang kategori. 15% ibu bapa masih belum membuat keputusan untuk diri mereka sendiri mengenai isu sensitif seperti itu.

63% ibu dan bapa menyatakan keyakinan bahawa pelajaran tersebut harus diperkenalkan sudah di kelas menengah, 24% ibu bapa percaya bahawa subjek baru harus diperkenalkan hanya untuk pelajar sekolah menengah.

Sebelum ini, topik pendidikan seks telah dibangkitkan berulang kali di peringkat Kementerian Pendidikan Rusia. Bercakap tentang rancangan untuk masa depan, para pegawai tidak menolak kemungkinan "subjek" ini kembali ke sekolah-sekolah moden Rusia.

Bercakap pulangan, para pakar tersirat Amalan USSR. Di Uni Soviet, sistem pendidikan seks adalah jelas dan harmoni, dibina dalam lima peringkat. Ia bermula sejak saat kanak-kanak berumur 3 tahun, mempengaruhi remaja, 12-16 tahun, remaja dari 16 tahun hingga 21 tahun. Pengajaran subjek pendidikan seksual diperkenalkan dari gred ke-8 (pada masa itu bukan 11, tetapi 10 tahun belajar).

Sukar untuk mengatakan sama ada kelas Soviet berkesan, kerana tidak ada yang menangani masalah ini secara statistik dan analitis.

Hari ini, sistem pendidikan seks wujud di kebanyakan negara di dunia, tetapi di Rusia pada masa ini ia tidak diberikan kepentingan sewajarnya.

Kementerian Pendidikan, bercakap tentang kemungkinan memulihkan pelajaran tersebut, menekankan bahawa kelas-kelas tersebut adalah bersifat perubatan dan pendidikan. Mereka akan dijalankan secara eksklusif oleh profesional dan guru perubatan.

Undian VTsIOM menunjukkan bahawa ibu bapa ingin melihat sebagai guru betul doktor (69% ibu bapa memilih untuk ini), 23% ibu dan bapa menyatakan keinginan untuk melihat psikologi sekolah di tempat dan hanya 4% mempercayai misi pendidikan seks anak-anak mereka kepada guru sekolah biasa.

Ketika ditanya apa yang harus diajar anak-anak dalam pelajaran itu, separuh daripada ibu bapa menyatakan bahawa mereka pasti perlu diberitahu mengenai penyakit kelamin dan jangkitan genital. 46% daripada ibu dan bapa menyarankan menceritakan tentang kaedah kontrasepsi untuk mengelakkan kehamilan yang tidak diingini. Mengenai impak dan akibat dari kehidupan seks yang terlalu awal 43% orang dewasa menganggap perlu untuk berbincang dengan kanak-kanak di dalam bilik darjah, dan 36% ibu bapa menyarankan menceritakan tentang aspek etika (kesan hubungan seks sebelum berumah tangga kepada penciptaan keluarga).

1600 orang dari seluruh rantau Rusia mengambil bahagian dalam tinjauan itu.

Pada bulan Oktober tahun ini, Timbalan Perdana Menteri Kerajaan Rusia Tatyana Golikova menganjurkan pengenalan pelajaran itu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan