Ia dirancang untuk meningkatkan pembayaran kepada orang Rusia yang menjaga kanak-kanak kurang upaya lebih daripada dua kali

Duma Negeri Persekutuan Rusia telah memulakan pertimbangan draf undang-undang, yang membayangkan peningkatan dalam pembayaran sosial. Khususnya, ia merancang untuk menggandakan jumlah bayaran untuk ibu bapa yang menjaga kanak-kanak kurang upaya dalam lebih dari dua kali.

Kami bercakap tentang anak-anak yang mempunyai cacat pertama sejak zaman kanak-kanak, dan juga beberapa kategori kanak-kanak yang sakit. Pembayaran seperti pada September 2018 adalah sama dengan 5,500 rubel sebulan.

Ibu bapa atau ibu bapa angkat, serta penjaga rasmi yang berumur dengan usia, tetapi yang tidak dapat bekerja kerana keperluan untuk tinggal bersama kanak-kanak kurang upaya, boleh mengandalkannya. Sekiranya kanak-kanak itu dijaga oleh nenek, datuk, teman wanita, jiran, maka bayaran adalah 1,200 rubel.

Jika ahli parlimen menyokong rang undang-undang itu, maka pembayaran akan meningkat kepada 12 ribu Rubles sebulan untuk ibu bapa, penjaga dan ibu bapa angkat dan sehingga 3 ribu orang lain.

Kajian terkini pekerja sosial menunjukkan bahawa banyak kanak-kanak tidak menghabiskan lebih dari 10 jam sehari untuk menjaga anak kurang upaya dari kumpulan pertama sejak zaman kanak-kanak, dan oleh itu ramai yang tidak fikir akan pergi bekerja.

Saiz manfaat sosial ini belum diindeks sebelumnya. Sekarang, dengan penggunaan dokumen baru, bukan sahaja peningkatan saiz satu kali akan dijangkakan, tetapi juga pengindeksan biasa.

Jika diluluskan, rang undang-undang akan berkuatkuasa dari 1 Januari 2019.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan