Rusia tanpa kanak-kanak boleh dikenakan cukai

Di Rusia, ia dicadangkan untuk memperkenalkan cukai kanak-kanak. Diandaikan bahawa dana yang akan dapat dikumpulkan, akan dihantar untuk keperluan kanak-kanak yang dibesarkan di rumah anak yatim piatu dan tempat perlindungan sosial. Oleh itu, menurut penulis inisiatif itu, mungkin akan mencapai kejayaan keadilan.

Mengenai inisiatif perundangan hari ini melaporkan "Inisiatif Awam Rusia." Adalah diandaikan bahawa sejumlah besar orang mungkin menjadi pembayar cukai untuk tidak mempunyai anak. antara umur 20 dan 50 tahun.

Penulis inisiatif awam menjelaskan bahawa menjaga anak-anak di rumah anak yatim dengan perbelanjaan negara tidak sepenuhnya betul dari sudut pandang etika dan moral.

Pada masa yang sama, di Rusia ada yang signifikan (kira-kira 17%) lapisan wanita dan lelaki yang berada dalam usia reproduktif, hidup bersama, ada juga yang sudah berkahwin, tetapi kelahiran seorang anak tidak diputuskan. Ia adalah cara mereka dan harus dibayar untuk penyelenggaraan kanak-kanak di rumah anak yatim piatu.

Cadangan itu masih mempunyai sifat inisiatif awam, tetapi jika ia mengumpul banyak tandatangan, badan-badan negara, khususnya, Duma Negeri, akan diwajibkan untuk mempertimbangkan inisiatif di peringkat perundangan persekutuan.

Cukai terhadap kanak-kanak tidak menjadi sesuatu yang baru, negara kita telah "menangani" itu. Cukai ini diperkenalkan di USSR pada tahun 1941. Ia dibayar oleh lelaki tanpa anak - berkahwin dan belum berkahwin, wanita yang sudah berkahwin dan tidak mempunyai anak. Saya terpaksa memindahkan sehingga 6% daripada gaji negeri.

Tetapi kemudian bukan sahaja tanpa anak, tetapi juga keluarga kecil yang dibayar. Oleh itu, ibu bapa seorang anak membayar sehingga 50 rubel setahun, dua anak - 25 rubel setahun. Hanya mereka yang mempunyai tiga atau lebih anak dikecualikan daripada cukai. Manfaat diberikan hanya kepada pengantin baru dan kemudian setahun selepas perkahwinan. Kemudian mereka harus melahirkan seorang anak, atau mula membayar 6% dari gaji masing-masing. Cukai itu dimansuhkan hanya pada tahun 1992.

Pada bulan Januari 2013, Archpriest Dmitry Smirnov telah datang ke hadapan dengan cadangan untuk mengembalikan cukai Soviet kepada masyarakat Rusia moden. Setahun yang lalu, Perdana Menteri Dmitry Medvedev bercakap terhadap inisiatif ini dan memberi jaminan bahawa setakat ini kerajaan tidak merancang untuk mengenakan cukai ke atas orang yang belum mendapat anak.

Terdahulu, cukai tersebut diperkenalkan di Rom purba. Dalam sejarah Bulgaria dicatatkan (pada permulaan abad yang lalu) dan Itali, di mana, di bawah Benito Mussolini, mereka juga mengenakan cukai ke atas bujang (cukai atas kekurangan anak).

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan