"Kelopak putih": Rusia merayakan hari bayi pramatang

Hari ini, 17 November, di seluruh dunia meraikan Hari bayi pramatang. Di Rusia, ia dipanggil Hari kelopak putih.

Hari ini, semua pusat perinatal dan hospital bersalin di negara ini akan membuka pintu mereka untuk "pejuang" kecil untuk kehidupan - ibu bapa dan anak-anak yang dilahirkan dengan matang dan dapat mengatasi segala kesulitan sedang menunggu mereka.

Bayi pramatang dianggap sebagai telah dilahirkan sebelum minggu ke-37 kehamilan, doktor menyebutnya "tangkas".

Bahaya utama kelahiran preterm ialah Bayi dilahirkan dengan tisu paru-paru yang tidak matang dan berat badan yang rendah. Yang pertama menjadi punca kegagalan pernafasan, yang kedua - penghalang kepada pemeliharaan panas badan bayi sendiri. Kira-kira 8% daripada semua penghantaran adalah pramatang. Kurang usia pada masa kelahiran bayi, semakin sukar untuk menyelamatkan nyawanya.

Pada Hari Kelopak Putih, ibu bapa mendapat peluang untuk bertemu dan berbual, berkongsi pengalaman. Doktor di pusat-pusat perinatal sedang menunggu pesakit terdahulu melihatnya bagaimana mereka berkembang dan berapa banyak kejayaan yang telah mereka capai.

Di Volgograd hari ini wanita rompi dari seluruh bandar sedang merancang Saluran TV tempatan secara langsung menyatukan pakaian hangat untuk bayi pramatang (kanak-kanak itu benar-benar memerlukan pemanasan), perkara akan dipindahkan ke hospital bersalin.

Di Samara, sebuah maraton amal akan diadakan untuk mengumpul dana untuk pembelian peralatan pemulihan baru, yang akan membolehkan remah-remah prematur kejururawatan.

Pada masa yang sama, seluruh Khabarovsk hari ini mengikuti nasib gadis pramatang, yang dilahirkan baru-baru ini. Ibu bapa melarang doktor untuk mengendalikannya, dan apabila doktor mendapat kebenaran untuk operasi yang diperlukan untuk menyelamatkan kanak-kanak, di mahkamah, ibu dan ayah menolak bayi.

Bayi muncul pada minggu ke-25 kehamilan. Dia terselamat salah satu daripada triplet itu. Keadaannya sangat sukar. Untuk meningkatkan peredaran darahnya, operasi diperlukan, tetapi ibu bapanya enggan menyelamatkan kanak-kanak itu. Kemudian doktor memutuskan untuk menyelamatkan gadis itu dengan apa-apa kos, dan mendapat kebenaran daripada mahkamah.

Gadis itu telah beroperasi, ibu bapa telah menormalkan penolakan anak itu. Selepas rawatan selesai, bayi akan dihantar ke rumah bayi, walaupun pilihan ini tidak mungkin - hari ini di Khabarovsk terdapat banyak orang yang sanggup mengamalkan serbukKerana seluruh bandar sedang memerhatikan gadis itu hanya sebilangan ratus ratus gram berjuang untuk hidup.

Istilah standard untuk membawa kanak-kanak adalah 40 minggu. Kelahiran bayi pramatang selalu menjadi masalah besar bagi doktor yang perlu berjuang untuk kehidupan bayi dan untuk ibu bapa yang memerlukan bantuan psikologi dan sokongan.

Itulah sebabnya pada tahun 2009 dan didirikan Hari bayi pramatang. Beliau pertama kali ditandai oleh organisasi induk dan doktor Australia. Pada tahun 2011, hari itu menjadi antarabangsa.

Dengan cara ini, pada hari ini adalah berguna untuk mengingatkan bahawa bayi pramatang selepas tahun tidak berbeza dengan bayi berjangka penuh, dengan pengecualian yang jarang berlaku, apabila bayi itu kelihatan terlalu awal dan gagal mengelakkan akibat daripada sistem saraf pusatnya.

Terdapat antara orang yang belum matang dan jeniusnya: Isaac Newton dilahirkan dengan lebih awal, Albert Einstein dilahirkan jauh lebih awal daripada tarikh akhir. Leonardo da Vinci dilahirkan sangat lemah sebelum tarikh akhir. Senarai bayi prematur yang hebat boleh ditambah dengan nama seperti Dmitri Mendeleev, Jean Jacques Rousseau, penari balet Anna Pavlova.

Albert Einstein
Leonardo da Vinci
Dmitri Mendeleev
Anna Pavlova

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan