Kelewatan kematian adalah serupa - di Bashkiria mereka enggan menerima kelahiran

Skandal keras meletus di Bashkiria. Di Ufa, di pusat perinatal republik, seorang bayi meninggal dunia, yang hanya berusia dua hari. Ini boleh dielakkan.jika wanita hamil dari rantau Arkhangelsk republik itu tidak dihantar untuk melahirkan di Ufa. Jarak dari penempatannya ke ibukota republik itu - lebih daripada 150 kilometer. Dalam perjalanannya, wanita hamil membuka banyak pendarahan.

Dalam cara yang panjang dan berbahaya, seorang wanita meneruskan kehendaknya sendiri. Dia berjuang dengan hospital di tempat kediaman, daerah. Tetapi ada dia enggan, menasihati pergi ke pusat perinatal.

Sebab-sebab mengapa bidan-bidan daerah tidak mengambil wanita hamil ke hospital kini sedang dijelaskan. Ini - misteri terbesar, kerana kehamilan itu tanpa komplikasiKanak-kanak itu jangka panjang dan boleh datang ke dunia di bawah keadaan hospital bersalin luar bandar yang biasa.

Di pusat perinatal, di mana wanita yang kurus dibawa dengan pendarahan rahim, bahagian pembedahan segera dilakukan.

Bayi yang cedera parah akibat daripada gangguan plasenta, dihantar ke unit rawatan rapi. Walaupun segala usaha pakar, jimat budak itu gagal. Dia meninggal pada hari ketiga selepas kelahiran.

Bayi itu lahir dengan berat 3 kilogram 460 gram, ketinggiannya pada saat lahir adalah 53 sentimeter. Tiada patologi perkembangan yang boleh dilihat dari bayi.

Aktivis sosial membunyikan penggera, mereka berpendapat bahawa ini bukan merupakan kes pertama untuk memberi penjagaan perubatan yang betul di hospital daerah Bashkiria.

Adakah terdapat bahagian kesilapan baru-baru ini yang diadakan di republik itu? "pengoptimuman" institusi perubatandi mana beberapa hospital bersalin dipotong sama sekali, juga Adakah doktor memasuki undang-undang di hospital bersalin daerah Arkhangelsk, akan diketahui selepas siasatan menyeluruh. Hakikat ini tertarik dengan pejabat pendakwa dan polis.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan