Makanan atom: sejak tahun 2020 di Rusia akan menyerap makanan kanak-kanak dan dewasa

Isu-isu peningkatan kualiti produk makanan, terutama yang dimaksudkan untuk kanak-kanak, telah lama tidak hanya berkaitan dengan doktor kebersihan dan pakar kanak-kanak, tetapi juga dengan saintis. Oleh itu, dalam "Rosatom" ditawarkan dari tahun 2020 mula memproses produk dengan sinaran mengion. Ini akan memungkinkan untuk meningkatkan jangka hayat produk tanpa tambahan pengawet yang berbahaya kepada kanak-kanak (dan sememangnya untuk orang dewasa!).

Teknologi yang diperlukan untuk pemprosesan sedemikian kini sedang dijalankan secara terperinci berdasarkan Rosatom. Ia dirancang bahawa mereka akan bermula dengan buah-buahan dan sayur-sayuran - selepas tuaian, mereka akan dibasmi kuman dengan sinaran pengion, menurut Izvestia.

Tanggungjawab terhadap penulis idea adalah serius. Para saintis di seluruh dunia hari ini tidak mempunyai data yang tepat mengenai bahaya atau keselamatan penggunaan sinaran mengion dalam sektor makanan. Sesetengah pakar sudah bimbang: teknologi boleh membuktikan tidak selamat, terutamanya untuk kanak-kanak dan wanita hamil.

Rancangan tindakan untuk penggunaan sinaran mengion untuk makanan telah diluluskan oleh Rosatom tahun ini. Perubahan dirancang untuk dibuat dalam rangka pengawalseliaan dan perundangan Kesatuan Ekonomi Eurasia dalam bidang kompleks agroindustri. Kementerian Pertanian telah menghantar surat maklumat yang sepadan kepada Duma Negeri.

Ia dirancang itu pada tahun 2020, bukan sahaja kentang dan bijirin akan terdedah kepada rawatan radiasi, tetapi juga daging.

Bagaimana ia berfungsi: radiasi mempunyai keupayaan untuk menghalang perkembangan dan pembiakan mikrob patogen, virus, acuan, dan sebagainya. Ia juga memusnahkan serangga perosak di pokok anggur.

Produk yang dibersihkan dengan cara ini disimpan lebih lama. The minus kaedah adalah kekurangan asas bukti mengenai keselamatan makan produk sedemikian untuk tubuh manusia.

Satu lagi soalan yang belum dapat dijawab di Rosatom kerana kekurangan data saintifik adalah manfaat produk yang diproses. Pakar tidak pasti bahawa daging atau kentang akan dapat mengekalkan semua bahan yang bermanfaat selepas penyinaran.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan