Discovery: Ujian darah wanita akan memberitahu tarikh kelahiran anaknya

Cara baru untuk meramalkan tarikh kelahiran telah ditemui oleh para saintis dari kumpulan penyelidikan antarabangsa. Mereka belajar pada analisis darah wanita hamil untuk menentukan tarikh penghantaran yang tepat. Kesalahannya adalah kecil - tidak lebih dari beberapa hari.

Hasil eksperimen yang ingin tahu diterbitkan dalam edisi otoritatif Sains.

Inti dari penemuan ini adalah seperti berikut: dari analisis darah, memancarkan serpihan RNA dari seorang wanita, temui di antara mereka kawasan-kawasan yang bertanggungjawab untuk membawa kehamilan dan menilai keadaan mereka. Semakin dekat penghantaran, lebih banyak mengubahsuai serpihan RNA individu.

Ia adalah transformasi ciri mereka dan memberitahu tarikh lahir.

Untuk mengesahkan kajian teoritis, ajaran telah dikumpulkan dua kumpulan subjek.

Dalam salah seorang daripada mereka memasuki 31 ibu masa depan. Menurut serpihan yang dipilih kekebalan RNA ibu, hati bayi dan plasenta, adalah mungkin untuk mencipta "model" tertentu. Selepas menganalisis data sebanyak 20 wanita, saintis dapat menentukan tarikh penghantaran untuk 11 wanita yang tinggal.

Menentukan tarikh lahir yang dijangkakan oleh ultrasound mempunyai ketepatan kira-kira 48%, kaedah baru untuk meramalkan ujian darah memberikan jawapan yang tepat dalam 46% kes.

Kumpulan kedua subjek telah dibentangkan bayi pramatang.

Dari sampel darah kanak-kanak dan ibu mereka, mungkin untuk mengasingkan lebih daripada 7 serpihan RNA, yang jelas menunjukkan kecenderungan untuk kelahiran awal. Serpihan yang dihasilkan membenarkan penyelidik meramalkan pekerja preterm dalam enam wanita daripada lapan. Ketepatan, oleh itu, adalah lebih daripada 75%.

Ujian makmal darah untuk serpihan RNA adalah pendek dan murah, dan oleh itu perkembangan baru, jika diadopsi oleh rumah sakit dan rumah genitif, akan membantu dengan substansial mempercepat diagnosis risiko kelahiran preterm, dan juga mengurangkan kos untuk meramalkan tarikh kelahiran untuk kategori ibu mengandung tertentu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan