Para saintis Amerika telah membuat kesimpulan bahawa ibu-ibu banyak kanak-kanak sudah tua

Penyelidik di Northwestern University di Amerika Syarikat melakukan eksperimen dan mendapati bahawa wanita yang merupakan ibu kepada beberapa kanak-kanak adalah berbeza daripada wanita tanpa anak atau sangat muda. peningkatan penuaan selular.

Keputusan penyelidikan diterbitkan dalam MedicalXpress.

Untuk kajian ini, sekumpulan 1000 wanita Filipina berumur 20-23 tahun telah diwujudkan. 102 daripada mereka mempunyai dua anak, 28 wanita adalah ibu kepada banyak anak - mereka mempunyai tiga orang anak. Lebih daripada 500 wanita dari kumpulan itu tidak pernah hamil, dan selebihnya adalah ibu hanya satu bayi.

Kajian mengenai ujian darah untuk penanda penuaan, serta kajian genetik, menunjukkan gambaran yang agak aneh.

Setiap kelahiran menyebabkan perubahan pada peringkat selular pada ibu, secara purata, wanita menjadi lebih tua secara biologi oleh 1.5-2 tahun.

Pada masa yang sama, bagi wanita yang mengandung awal, kadar pengurangan telomere, dan, oleh itu, penuaan, adalah kira-kira dua kali lebih tinggi.

Tuntutan yang meluas bahawa kelahiran diremajakan dengan itu disangkal.

Tetapi hasil kajian itu bukanlah panggilan untuk meninggalkan melahirkan anak, penulis eksperimen itu menekankan. Data yang diperoleh akan membentuk asas untuk mengkaji proses imunologi dalam tubuh wanita hamil. Ia secara beransur-ansur merancang untuk mengurangkan tahap penuaan sel dengan mencipta persediaan vitamin khas untuk wanita hamil, yang, selain menyebarkan badan dengan unsur-unsur dan bahan-bahan penting, boleh mengawal pengurangan telomer, tidak membenarkan peningkatan usia biologi mereka.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan