Ahli pediatrik Amerika mendesak supaya tidak melindungi kanak-kanak dari alergen makanan

Pakar Akademi Pediatrik Amerika memanggil ibu bapa di seluruh dunia Berhati-hati melindungi kanak-kanak daripada makanan yang tinggi dalam alergen makanan. Semakin cepat kanak-kanak mengenali mereka, semakin kecil kemungkinan perkembangan reaksi alergi. Hasil kajian pediatrik yang diterbitkan dalam pediatrik penerbitan saintifik.

Cadangan-cadangan sebelumnya dari Akademi dan WHO mengesyorkan bahawa wanita mengandung dan menyusui kategori mengelakkan produk yang boleh menyebabkan dermatitis atopik, asma dan alahan makanan pada bayi. Produk yang mempunyai indeks alergenisiti yang tinggi tidak disyorkan untuk diperkenalkan ke dalam diet kanak-kanak sehingga bayi berusia 3 tahun. Ia dijelaskan oleh ketiadaan imuniti kanak-kanak.

Cadangan sedemikian telah diterima pakai berdasarkan laporan 2008 dan belum dipersoalkan hingga ke hari ini. Doktor di seluruh dunia mengikuti mereka.

Laporan baru itu mengagumkan pakar - kajian telah menunjukkan bahawa terdapat hubungan langsung antara alahan kanak-kanak dan makanan hypoallergenic. Iaitu, kanak-kanak yang dilindungi secara sukarela daripada hubungan dengan alergen makanan lebih cenderung mengalami pelbagai bentuk atopy dan alergi.

Kini disyorkan untuk "mengenali" bayi dengan produk alergenik dalam jumlah kecil lebih awal, supaya imuniti mereka "belajar". Kami bercakap mengenai kacang, kacang tanah, sitrus dan produk lain yang sebelum ini dilarang untuk bayi.

Pengenalan pertama dengan kacang, khususnya, dicadangkan untuk dijalankan apabila kanak-kanak mencapai umur 6 bulan. Pada usia yang sama, sangat disyorkan untuk memberi anak rasa rasanya telur, ikan, susu lembu, gandum dan soya.

Pakar Rusia segera memberi respons kepada cadangan baru. Oleh itu, di Jabatan Pediatrik dari Universiti Sechenov, mereka menyatakan bahawa mereka umumnya bersetuju dengan hujah rakan-rakan mereka Amerika, tetapi ia dinasihatkan untuk memperkenalkan alergen begitu awal terhadap latar belakang penyusuan yang berterusan. Berhenti menyusukan tidak berbaloi.

Walaupun cadangan baru American Academy of Pediatrics tidak sejajar dengan cadangan WHO, mereka bercanggah antara satu sama lain. Dalam masa terdekat, data baru akan diperiksa oleh pakar WHO dan, mungkin, cadangan-cadangan akan diubah mengikut maklumat terkini.

Harus diingat bahawa cadangan baru diberikan bukan sahaja kepada ibu bapa bayi, tetapi juga kepada wanita hamil. Mengikut peraturan baru, mereka tidak disyorkan untuk menghadkan makanan yang sangat alergen dalam diet, tetapi kuantiti mereka harus sederhana dan munasabah.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan