40 tahun adalah anak pertama keluar dari tiub: bagaimana hidup Louise Brown?

25 Julai 2018 menjadi tepat 40 tahun sejak kelahiran anak pertama "dari probiks".

Kaedah IVF dibenarkan untuk dilahirkan Louise Brown. Melahirkan anak berlaku pada tahun 1978 di Greater Manchester di UK.

Empat tahun kemudian, kakak Louise dilahirkan, yang menjadi anak ECO pertama yang berjaya hamil secara semula jadi dan melahirkan bayi sebagai orang dewasa. Oleh itu, mitos bahawa "tiub ujian" kanak-kanak tidak berbuah telah dihentikan.

Selama empat dekad, terima kasih kepada persenyawaan in vitro, lebih daripada enam juta kanak-kanak telah dilahirkan.

Kaedah ini membayangkan persenyawaan di luar tubuh wanita - di makmal, persenyawaan telur wanita yang disita oleh spermatozoa suami atau penderma dilakukan. Selepas itu, selepas beberapa hari, embrio dipindahkan ke rongga rahim, dan kemudian kehamilan biasanya berlaku.

Hari ini, IVF telah menjadi lebih murah. Di Rusia, pasangan subur boleh membuatnya mengikut kuota negeri. Dan ini adalah peluang sebenar bagi pasangan yang tidak dapat mengandung sendiri atau berisiko mengalami bayi yang sakit akibat penyakit genetik.

Gadis pertama "dari tiub" Louise sepanjang hidupnya berada di bawah pengawasan wartawan dan doktor. Sepertinya semua orang itu suatu keabnormalan perkembangan di suatu tempat harus muncultetapi gadis itu sedang berkembang agak normal.

Hari ini dia adalah ibu dan isteri yang teladan. Louise telah berkahwin selama 14 tahun, dia mempunyai dua anak lelaki, mengandung secara semula jadi.

Louise bekerja, cuba untuk menumpukan lebih banyak masa kepada keluarga dan mendakwa bahawa hidupnya tidak berbeza dengan kehidupan orang lain. Hanya saja wakil media mengawasinya lebih dekat, nampaknya masih menunggu silap mata.

Juga, kata Louise, sedikit lebih berminat daripada yang diperlukan, dia dipenuhi oleh doktor, tidak peduli apa pakar yang boleh dipakainya - doktor gigi, pakar bedah, ahli terapi. Mereka juga tertanya-tanya bagaimana kehidupan Brown, tetapi dari sudut pandangan sains perubatan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan