Checkmate: dari 2019, catur akan menjadi subjek sekolah wajib

Pada tahun 2019, sekolah menengah Rusia merancang untuk memperkenalkan wajib yang baru untuk semua subjek kanak-kanak - catur. Ini dilaporkan dalam Kelab Catur Antarabangsa. Pakar organisasi ini sebelum ini mengemukakan cadangan kepada Kementerian Pelajaran dan membentangkan hasil projek catur pendidikan percubaan di sekolah menengah di Moscow dan Okrug Autonomi Khanty-Mansi.

Projek-projek yang telah dilaksanakan amat dihargai oleh wakil Kementerian Pendidikan. Olga Vasilyeva, ketua kementerian ini, menyatakan bahawa tidak ada keperluan untuk negeri memperkenalkan subjek baru - sudah ada buku teks dan program pengajaran yang diperlukan.

Subjek ini terutama berkaitan dengan pelajar sekolah rendah. Untuk kelas pertama, catur akan diajar 33 jam setiap tahun akademik, untuk pelajar kelas 2,3,4 - satu jam lebih, 34 jam setahun.

Tetapi kanak-kanak yang lebih tua akan diajar catur, walaupun dalam bilangan jam kelas yang akan tetap bebas selepas kurikulum disediakan untuk tahun depan.

Pakar percaya bahawa bermain catur mengembangkan anak secara komprehensif, membantu meningkatkan kebolehan logiknya, supaya anak-anak mula belajar dengan lebih baik, menghafal lebih banyak, lebih mudah untuk menghasilkan semula apa yang telah diluluskan sebelumnya.

Perkara yang paling penting kanak-kanak belajar di papan catur adalah - menganalisis keadaan dan membuat keputusan yang betul dengan cepat. Kemahiran ini akan membantu bukan sahaja di sekolah, tetapi juga dalam kehidupan seharian.

Pengenalan subjek wajib tidak bermakna bahawa seorang grandmaster besar akan dilatih dari setiap pelajar.

Cabarannya ialah memperkenalkan kanak-kanak itu kepada peraturan permainan, ajar dia untuk memahami logik catur. Sekiranya terdapat minat khusus, ibu bapa sentiasa boleh mendaftarkan kanak-kanak itu di kelab catur atau bahagian di mana catur dikaji dengan lebih mendalam. Tetapi walaupun tidak ada minat, papan catur dengan angka-angka yang berdiri di atasnya masih akan memenuhi tugas pembangunannya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan